Топ 5 заблуди за полнењето и батеријата на мобилниот телефон

Сподели со своите пријатели

Дали полнењето на вашиот телефон во текот на целата ноќ го намалува животниот век на батеријата? Еве ги одговорите на многуте заблуди во врска со батеријата на вашиот мобилен телефон.

Loading...

Ова е причината поради која батеријата на мобилниот ви се троши се побрзо

Полнењето преку ноќ предизвикува преоптоварување на батеријата

Иако крајната цел на овој мит не е целосно невистинита, таа сепак е лажна претпоставка.

Многумина веруваат дека оставањето на вашиот телефон на полнач преку ноќ може да доведе до проблеми со полнење или краток век на траење на батеријата. Сепак, паметните телефони се доволно паметни за да го спречат преоптоварувањето на нивните батерии.

Сепак, постои проблем на „отровно полнење”, што може да доведе до пократко траење на батеријата.

ТРИКОВИ: Како батеријата на телефонот да ви трае подолго?

Кога батеријата на вашиот паметен телефон ќе достигне 100% полнење, полнењето автоматски се исклучува. Откако батеријата се спушти на 99%, батеријата полека се полни за да се врати на 100% и со тоа да се одржува целосното полнење.

Loading...

Иако ова е проблем, многу производители денес ја забавуваат брзината на полнење на нивните телефони кога достигнуваат 80% или имаат слични „тактики“.

На кратко, полнењето на вашиот телефон преку ноќ дефинитивно нема да ја преоптоварува батеријата.

Спор ви е телефонот и ви се троши батеријата? Можеби имате некоја од овие опасни апликации!

Ако батеријата е секогаш целосно испразнета, ќе трае подолго

Ова може да биде најголем контра-ефект од сите митови. Наспроти популарното верување, празнењето на батеријата до крај и полнењето одеднаш, апсолутно не ја штити неговата долговечност.

Всушност, многу експерти изјавија дека идеален начин да се користи батерија на паметен телефон е да стави на полнач кога ќе достигне приближно 20-30%, што треба да биде оптимално за траење на батеријата.

За оние со адаптери за брзо полнење, идеално е да ги полнат своите телефони кога имаат околу 20% моќност на батеријата, а потоа да ги наполнат до околу 90%.

ЗАВИСНСОТА ОД МОБИЛНИТЕ: Половина човештво чувствува паника кога батеријата е испразнета

Loading...

Полнењето на ладни површини ја штити батеријата

Некои телефони се загреваат додека се полнат. Како резултат, многумина сметаат дека е подобро да го поставите телефонот на ладна површина или пред вентилаторот додека се полни.

Иако е точно дека топлината може да го успори телефонот и негативно да влијае на батеријата, ставањето на ладна површина не е решението. Всушност, да се лади телефонот кога се полни, доведува до формирање на метален литиум во батериите.

Ова придонесува за уште побрзо празнење.

Над 1.000 апликации ви ги крадат податоците без да знаете, но постои решение

Користењето на телефонот додека се полни ќе влијае на животниот век на батеријата

Не, користењето на телефонот додека е на полнчат не влијае на животниот век на батеријата.

Единствено влијание што воа може да го има е  полнењето да трае подолго, што исто така не треба да претставува голем проблем ако на телефонот не обавувате нешто комплицирано дкде се полни.

Loading...

Сепак, бидете сигурни дека не го забрзувате пропаѓањето на батеријата користејќи го телетонот додека е на полначот.

Го оставате полначот уклучен во струја? Правите голема грешка!

Вклучениот Wi-Fi троши многу од батеријата

Ова е една од најголемите заблуди што многумина ја имаат за батериите на паметни телефони.

Дури и ако Wi-Fi е вклучен онолку долго колку телефонот е на полначот, тој троши малку енергија. Многу мал дел од батеријата на вашиот телефон ќе биде исцрпена ако го вклучите Wi-Fi.


Leave a Reply