Руски експеримент кој леди крв во вените: Ги замолиле тинејџерите 8 часа да бидат без мобилен и интернет

Сподели со своите пријатели

Семеен психолог измислил интересен експеримент. Имено, тој сакал да ја тестира својата хипотеза дека современите деца се премногу анимирани, и затоа не можат да се справат со нивната внатрешна состојба.

Loading...

На деца од 12 до 18 години им било понуден да поминат 8 часа сами со себе, без мобилни телефони, интернет, радио и телевизија.

Ним им било дозволено да пишуваат, читаат, свират музички инструменти, цртаат, прават рачна работа, пеат, шетаат итн.

Ресторан нуди бесплатен оброк за децата, ако родителите ги остават мобилните телефони на влезот

Авторката на експериментот, кој е семеен психолог, сакал да ја тестира хипотезата дека нашите деца се премногу анимирани, па затоа не знаеле како да се однесуваат кога се оставени сами.

Според правилата на експериментот, децата требало да дојдат кај неа следниот ден и да ѝ ги кажат своите впечатоци за времето поминато во осаменост.

За време на експериментот, им било дозволено да ги забележат своите чувства, додека психологот можел да го прекине експериментот доколку забележел дека детето е напнато, непријатно или анксиозно.

Психологот верувал дека експериментот е безбеден и безопасен, но никој не очекувал вакви шокантни резултати.

Loading...

Поголемиот дел од децата спијат со мобилните, покажаа истражувањата

Од 68 учесници, само три лица: две девојчиња и едно момче, го завршиле експериментот.

– Тројца имале самоубиствени мисли.

– Пет доживеале акутни „напади на паника“.

– Учесниците имале мачнини, потење, вртоглавица, налети на топлина, болки во стомакот, чувство на „движење“ на косата на главата, итн.

– Речиси секој имал чувство на страв и анксиозност.

Се повеќе повреди поради користење мобилни телефони

 Сето ова се случило за само два до три часа откако започнал експериментот. Десет лица го прекинале експериментот после 3 часа или повеќе, другите се откажале во првите два часа.

Loading...

Девојчето кое го „преживеало“ експериментот до крај, ја запишала нејзината состојба и кога психологот ги прочитал нејзините белешки, се наежил од непријатност.

* Од етички причини, овие забелешки никогаш не се објавуваат.

Сериозни знаци дека сте зависни од мобилен телефон

Што направиле тинејџерите за време на експериментот? 

– Готвеле или јаделе;

– Читале или се обидувале да читаат;

– Напишале неколку училишни задачи (бидејќи биле на распуст, тоа го сториле од очај);

– Гледале низ прозорецот или шетале низ станот;

Loading...

– Излегле надвор да шетаат до продавница или на кафе (им било забрането да комуницираат со другите, но келнерот и благајната не);

– Сложувале слагалки или лего коцки

– Бојадисувале коса;

Децата во Норвешка наскоро на детоксикација од виртуелниот свет

– Се капеле;

– Чистеле соба или стан;

Loading...

– Играле со куче или мачка;

– Вежбале или се протегале;

– Свиреле гитара, пијано (еден свирел флејта);

– Ги запишувале ги нивните чувства.

– Тројца напишале поезија или проза;

Loading...

– Едно момче било во луна парк, а по тричаса се откажал од експериментот

– Една девојка везела;

– Едно момче скоро пет часа се возело со автобус или тролејбус низ градот

ИСТРАЖУВАЊЕ: Луѓето стануваат се поглупави

– Една девојка била во музејот, а друго момче во зоолошката градина;

Loading...

– Една девојка се молела;

– Едно момче одело од крај до крај на градот (околу 25 км);

Речиси сите се обидувале да спијат, но скоро никој не успевал, објаснувајќи дека нивните „глупави мисли“ им шетаат низ главите.

Кога се откажале од експериментот, 14 тинејџери веднаш ги провериле социјалните мрежи, 20 повикале пријатели од мобилен телефон, тројца ги викале родителите, петмина отишле кај пријателите. Други вклучиле ТВ или едноставно гледале нешто на интернет.

Покрај тоа, скоро сите пуштиле музика скоро веднаш или ги ставиле слушалките на ушите.

Сите стравови и симптоми исчезнале веднаш по завршувањето на експериментот.

Loading...

Експериментот бил ретроактивно идентификуван од страна на 63 тинејџери како корисен и интересен за самооткривање. Шестмина од нив го повториле експериментот и тврдат дека по петтиот или шестиот пат тие биле во можност „да го истуркаат целиот пат“.

Ако го оставите телефонот на влезот во овој бар ќе добиете попуст

При анализирањето на она што им се случило за време на експериментот, 51 лице ги употребиле термините „зависност“, „се покажа дека не би можел да живеам без….“, „доза“, „дефект“, „синдром на повлекување“, „Не можам да живееме во тишина “, итн.

Сите, без исклучок, биле ужасно изненадени од мислите што ми паѓале на ум за време на експериментот, но не биле во можност да ги разгледаат внимателно, заради влошување на нивната состојба…

Момчето кое успеало да го заврши експериментот, времето го минал така што склопувал модерна едрлициа. Тој земал паузи за храна и пијалок и да го шета кучето….

Loading...

Девојчето кое го завршило експериментот поминало време во сортирање, а потоа садење и пресадување цвеќиња.

Ниту еден од нив не забележал „чудни мисли“, ниту доживеал негативна енергија, пишува brainum.ru.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *