Британија вложува 1,6 милијарди долари во суперкомпјутер

Сподели со своите пријатели

Британската влада ќе инвестира 1,6 милијарди американски долари во, како што го нарекоа најмоќниот светски суперкомпјутер, за да можат да направат точни временски прогнози.

Loading...

Новиот суперкомпјутер ќе го користи Националната служба за временски услови за да предвиди невреме, да ги избере најсоодветните области за заштита од поплави и да предвиди глобални климатски промени.

Дали патите од синдромот „компјутерски вид“?

Ова ќе им овозможи на аеродромите подобро да ги предвидат временските услови, додека енергетскиот сектор ќе користи точни податоци за да ги спречи прекините на електрична енергија и осцилации на напонот.

Крајот на работата на суперкомпјутерот што сега го одржува Метеоролошкиот институт е закажан за крајот на 2022 година.

Како Мајкрософт ја гледа иднината на компјутерите?

Новиот суперкомпјутер, велат од владата, ќе ги зголеми во првата фаза компјутерските капацитети за шест пати.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *