Климатските промени водат кон недостаток на пчели

Сподели со своите пријатели

„Климатскиот хаос“ предизвика пад на бројот пчелите ширум светот, предупредуваат научниците.

Loading...

Новите истражувања покажуваат дека веројатноста за наоѓање пчели насекаде во Европа и Северна Америка се намали за една третина од 1970-тите.

Зголемувањето на температурите сè повеќе ќе предизвика пад на нивниот број кој е поголем отколку што се сметаше порано, велат истражувачите на BBC.

Четвртина од светското население ќе ги напушти домовите поради климатските промени

Пчелите се клучни за опрашување на многу видови овошје, зеленчук и други растенија во дивината.

Без нив, некои култури ќе пропаднат, храната за луѓето и многу други видови ќе се намали.

Д-р Тим Њуболд од Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL) вели дека некои претходни истражувања покажале дека пчелите „се движат“ на север од Европа и Северна Америка, како што се очекуваше со климатските промени.

Црвените јаболка полека исчезнуваат, виновник се климатските промени

Loading...

Тој додаде: „Но, ова е прв пат да можеме да го поврземе локалното исчезнување на пчелите и населбите на друго место со климатските промени, што покажува јасен ефект на климатските промени врз намалувањето на нивниот број“.

Падот на бројот на пчели е веќе многу поголем отколку што се сметаше порано, вели лидерот на истражувањето Питер Сорој од Универзитетот во Отава во Канада.

„Ова го поврзавме со климатските промени, а особено со екстремните температури и климатскиот хаос што го создаваат климатските промени“, рече тој.

480 милиони луѓе загрозени од климатските промени

Пчелите се најтешко погодени во јужните делови како што се Шпанија и Мексико заради почестите многу топли години.

Популациите на пчели се проширија во постудените северни региони, но тоа не е доволно за да се надоместат загубите во нивниот вкупен број.

Џонатан Бридл и Александра ван Ренсбург од универзитетот Бристол го опишаа наодот како „алармантен“.

Дали Сонцето има улога во климатските промени?

Loading...

Коментирајќи во списанието Science, тие напишаа: „Новата студија придонесува за растечко тело на докази за алармантни, широкораспространети загуби на биодиверзитетот и стапки на глобална промена што ги надминуваат критичните точки на отпорност на екосистемот“.

Постојат околу 250 видови пчели во светот.

Според експертите, падот на бројот на пчели е забележан во Европа, Северна и Јужна Америка, Азија и е предизвикан од разни закани од загуба на живеалиштата до болести и употреба на пестициди.


Leave a Reply