Му се закануваат ли на човештвото смртоносни вируси од вселената?

Сподели со своите пријатели

Мистериозна болест од вселената, која се заканува да ги избрише луѓето од лицето на Земјата или да создаде чудовишта, во моментов е митската формула на популарната наука. Може ли ова фантастично сценарио да стане реалност?

Loading...

Професорот Дво Гринбаум, директор на правните импликации на израелскиот академски институт за новата технологија „Зви Мејтар“, тврди дека барањето живот надвор од Земјата може да биде закана од зараза поопасна од коронавирусот.

НОВО ОТКРИТИЕ: Мистериозните сигнали од вселената се јавуваат на 16 дена

Тој истакна дека во време на брзо патување и леснотија на движење, вирусите се шират брзо и лесно. Во исто време, како што истакна, истражувањата во последните неколку децении покажаа дека некои бактерии стануваат по смртоносни и поотпорни кога се одгледуваат во вселената.

И покрај популарниот научно-фантастичен мит за смртоносни вселенски инфекции, НАСА продолжува да експериментира и испраќа примероци на генетски растени бактерии до Меѓународната вселенска станица.

Американска астронаутка се врати на Земјата по година дена во вселената

Иако „ширењето на вонземски вирус во реалниот живот е малку веројатно“, аналитичарот вели дека не треба да биде премногу оптимист.

„Во трудот објавен минатата година, астробиолозите наведуваат дека вирусите може да се шират низ галаксијата дури и на навидум мртви вселенски карпи, што даваат докази за живот или некоја варијација во вселената“, заклучи тој.

Loading...

Зошто светските сили се тркаат за експлоатирање на вселената?

Повеќе од научна фантастика?

Гринбаум вели дека ако постои вонземски живот, „постои можност да се воведат нови инфекции далеку поопасни од коронавирусот“.

Покрај тоа, тој истакна дека животот е откриен на места за кои некогаш се сметале за ненаселени и невозможни да се преживее.

Ова се должи на недостаток на опрема за откривање на вируси додека работат во вселената, иако истражувачите веќе имаат опрема да ги соберат постојните вируси на карпите обновени од вселената. Како што заклучи, вирусите „ќе се најдат пред да сметаме дека може да се случи“.

Месечината мириса на барут, а вселената?

Додека НАСА планира да ги испорача карпите од Марс, јапонската мисија „Хајбус 2“ тргнува од астеоридот Рјагу со примероци од карпи.

Како што истакнува Гринбаум, постои опасност мисијата да може да донесе зараза од вселената.

Loading...

„Иако се надеваме дека ниту една од овие мисии нема да донесе зараза, веројатно е дека во одреден момент во иднина тоа ќе се случи“, заклучи тој.


Leave a Reply