ОСТРОВ КОЈ МОЖЕ ДА УБИЕ ПОЛОВИНА СВЕТ: На него има лабораторија со најсмртоносните вируси (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Институтот Фридрих Лофлер во Германија е една од четирите најдобри институции, со највисоко ниво на безбедност, каде што секојдневно се произведуваат и тестираат смртоносни вируси.

Loading...

Оваа лабораторија не само што е затворена за јавноста, туку се смета и за најопасна во светот, а за да пристапите до малиот остров Римс на кој се наоѓа, треба да го преминете Балтичкото Море преку браната.

Во авион лажел дека има Коронавирус поради популарност на интернет

Како мерка за безбедност е превидено затворање на браната во случај на било каква пандемија на вирусот.

Вработените мора да поминат строга постапка за влез и излез, која вклучува „хемиски тушеви“ и заштитна облека. Тогаш, тие експериментираат со најсмртоносните вируси што ги знае човештвото, вклучувајќи ги и еболата и вирусот на птичји грип.

Но, едно од најголемите фокуси на лабораторијата се зоонозите, болести кои се пренесуваат од животни на луѓето и обратно.

Лабораторијата првично беше основана во 1910 година за да се испита болеста на рацете, стапалата и устата предизвикана од вирусот Коксаки од типот Enterovirus А.

Седум вируси кои се посмртоносни од корона: Еден од нив би можел да ја покоси целата планета

Loading...

Во текот на следните децении, Институтот се користеше за најразлични цели, вклучително и развој на хемиско оружје за време на Втората светска војна, истражување за вакцини за време на Студената војна и истражување за благосостојба на животните и сточарството. На крајот го стекнува прекарот „остров на чумата“.

Во 2010 година, Институтот ја заврши изградбата на низа нови лаборатории кои се класифицирани на нивоа на биосигурност 4, како што ретко се случува во светот.

Институтот е исто така еден од само двата во светот кој има капацитет и услови да спроведува големи студии за животни како свињи и добиток.

Тие се богатат на сметка на заболените од Коронавирусот (ФОТО)

Робин Холанд, студент на ветеринарната школа на Универзитетот Илиноис, го опиша своето искуство студирајќи патологија на Институтот Фридрих Лофлер.

– Научив како овие болести се управуваат, контролираат и дијагностицираат во сценарија во реалниот свет, каква е нивната распространетост во светот и нивниот потенцијал за економско влијание во случај да се појави епидемија, вели таа.

Loading...

Покрај инженерите и службениците за биолошки ризици, таа видела широка инфраструктура на FLI, вклучувајќи филтрација на ХЕПА издувни гасови, деконтаминација на простории со сува магла, третман на отпадни води и лекување на трупови за да ги задржи сите патогени во растението.

Дали лилјаците се опасни за човештвото? Овој цицач е домаќин на коронавирусот и еболата!

Зоонозата на закланите свињи е голема закана за луѓето. Од маларија до беснило, тие сочинуваат околу 60 проценти од сите заразни болести на човештвото, а Центрите за контрола на болести проценуваат дека „3 од секои 4 нови или заразни болести на луѓето потекнуваат од животни“.

Бидејќи научниците продолжуваат да ги проучуваат, важно е да се забележи и зоонозната закана за животните.

„Бројот на жртви на животни беше многу поголем“, вели невробиолог и лекар за јавно здравје, професор Чарлс Вотсон од универзитетот Куртин.

Коронавирусот дел од кинескиот хемиски арсенал? Теории на заговор за болеста која шири страв низ светот

На пример, кога вирусот Нипа избувна во Малезија во 1990-тите, имаше релативно малку смртни случаи, но 5 милиони свињи беа заклани за да се елиминира вирусот.

„Вирусите се многу непредвидливи, некои не убиваат нас толку лесно, други не, а и животните“, објаснува Вотсон.

Loading...

Leave a Reply