10 интересни факти за Куманово кои не сте ги знаеле (9 дел)

Сподели со своите пријатели

На 14 ноември 1944 година во Куманово се одржал првиот народен митинг на кој говореле Михајло Апостолски, Борко Темелковски, Кеман Сејфула, Никола Пешев и други.

Loading...

Манастирот „Света Богородица“ во Mатејче се споменува како градба уште од 1300 година во времето на кралот Милутин. Се тврди дека е заvршен подоцна од Елена и Урош.

10 интересни факти за Куманово кои не сте ги знаеле (8 дел)

Пред Втората светска војна според статистиката на трговското и угостителско здружение Куманово имало 481 трговски и 151 угостителски дуќан.

Кон крајот на декември 1943 година Косовскиот одред дошол на кумановски терен. Во селото Пелинце топла средба имале Косоварите и карпошовците.

10 интересни факти за Куманово кои не сте ги знаеле (7 дел)

Манастирот „Прохор Пчински“, кој денес е на српска територија, е основан во XI век. Св. Прохор бил роден во Овче Поле и бил духовен учител на Иван Рилски.

Loading...

Пред Втората светска војна Куманово имало 5 хотели со гостилници, 7 кафеани, 55 меани, 20 анови, 16 чајџилници, 23 народни кујни и 10 млекарници.

10 интересни факти за Куманово кои не сте ги знаеле (6 дел)

Кон крајот ан XIX и почетокот на XX век во Куманово имало неколку семејства католички Албанци дојдени од Скадар и Ѓаковица.

Чевларскиот занает во Куманово е донесен од Врање во 1872 година. Таа година првата чевларска работилница ја отворил Илија Поповски. Тој занаетот го научил кај Ристо Дошљак во Врање. Отпрвин занаетот бил папучарски, а подоцна станал чевларски.

10 интересни факти за Куманово кои не сте ги знаеле (5 дел)

Жителите на Куманово во 1318 година упатиле молба до турскиот султан Мухамед II за обновување на црквата „Свети Никола“.

Во селото Младо Нагоричане постоела една поголема базалтна карпа која во подножјето има влез. Според преданијата оној што во него ќе влезе нема повеќе да излезе и затоа никој од мештаните не се обидувал да го стори тоа.

Loading...

Leave a Reply