УНЕСКО

Сподели со своите пријатели

Скоро секое трето училиште во светот нема пристап до чиста вода за пиење и основни санитарни услови, според Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО). Loading… Учениците подобро учат во безбедни и здрави училишта, изјави директорката на УНЕСКО Одри Азулеј. Сепак, многу училишта сè уште ги немаатПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

УНЕСКО го додаде историскиот центар на украинскиот пристанишен град Одеса, кој често се опишува како „Бисер на Црното Море“, на списокот на светско наследство и покрај противењето на Русија. Loading… Дваесет и една земја-членка на Комитетот за светско наследство на телото за култура на ОН со шест гласа „за“, еденПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Ангела Меркел пред шест години ги отвори вратите на Германија за бегалците и „испиша историја“, па УНЕСКО одлучи на поранешната канцеларка да и додели награда за мир. Loading… „Целото жири беше трогнато од нејзината храбра одлука во 2015 година да прифати повеќе од 1,2 милиони бегалци, особено од Сирија, Ирак,Прочитај повеќе