Шенген зона

Сподели со своите пријатели

Романија и Бугарија постигнаа договор со Австрија за делумно пристапување во Шенген зоната во март 2024 година, во поморската и воздушната гранична зона, соопшти романската влада. Loading… „После 13 години Романија конечно ќе се приклучи на Шенген! Имаме политички договор за ова“, напиша романскиот премиер Марсел Чолаку на Фејсбук. РоманскотоПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Австрискиот министер за внатрешни работи Герхард Карнер (Австриската народна партија, ÖVP) во понеделникот го повтори својот скептицизам во однос на проширувањето на Шенген зоната. Loading… „Ситуацијата на границата, која е неподнослива за локалното население, покажува дека Шенген во принцип не функционира и затоа проширувањето на оваа област е беспредметно“, изјавиПрочитај повеќе