Македонија

Сите најважни вести од Македонија на едно место.

Сподели со своите пријатели

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ, на билатералната средба со бугарскиот европратеник и известувач за Северна Македонија во Европскиот парламент, Илхан Ќучук рече дека соработката и меѓусебната почит како модели за успех подеднакво се нужни и за земјите членки на ЕУ и за земјите кои се наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Денеска (среда, 25.01.2023г) претседавачот со ОБСЕ, Бујар Османи ќе оствари своја прва посета на теренска мисија во својство на Претседавач, со посета на мисијата на ОБСЕ во Скопје при што ќе ги разгледа и разговара за Проектите кои мисијата на ОБСЕ ги имплементира во рамките на својот мандат. Loading… ОсманиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата, на денешната седница донесе и заклучоци во врска со одбележувањето на 4-ти февруари, денот на раѓањето на Гоце Делчев. Loading… Задолжено е Министерството за внатрешни работи да ги преземе сите мерки за обезбедување на реализацијата на настанот, согласно со препораките од надлежните служби соопштени на вчерашната седница на СоветотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

На денешната седница, на предлог на Министерството за труд и социјална политика, Владата на Република Северна Македонија ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензиите за месец јануари 2023 година. Loading… Задолжен е Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите доПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата денеска ја усвои Програмата за работа на Владата за 2023 година, којашто е во функција на остварување на стратешките приоритети и приоритетните цели за 2023 година на Владата на Република Северна Македонија содржани во Програмата за работа на Владата на Република Северна Македонија за периодот 2022 – 2024 година.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата, на денешната седница, ја разгледа и усвои и Информацијата во врска со Планот за реорганизација на Министерството за економија, при што е задолжено Министерството да го спроведе Планот, според роковите утврдени во него. Loading… Согласно Планот, се предвидува спојување на Државниот пазарен инспекторат со Државниот инспекторат за техничка инспекцијаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата на денешната седница ја разгледа и усвои Информацијата од Министерството за внатрешни работи, за потребата од изработување План за воспоставување Национален електронски идентитет за секој граѓанин и го разгледа и прифати Планот, заедно со План за реализација. Loading… Според соопштението од Владата, целта е доделување електронски идентитет на граѓанитеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Фондацијата „Македонија“ најави формирање на бугарски културен центар и во Куманово, пренесува Фокус. Loading… – Ние сме едно. Иднината ни е заедничка. Куманово наскоро ќе има бугарски културен центар, Ненад Петровски – објави фондацијата на чие чело е извесен Виктор Стојанов, кој периодов е актуелен со разни провокации на социјалнитеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), 27 јануари 2023 година (петок), Свети Сава е неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница во Република Северна Македонија. Loading… Истовремено, Министерството за труд и социјална политикаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Институтот за Јавно Здравје (ИЈЗ) утрово соопшти дека кај еден пациент е детектиран новиот подсој на омикрон познат како кракен. Loading… – Кај еден примерок, од вкупно 32, е детектирана XBB.1.5 омикрон сублинијата позната како кракен. Пациентот кај кој е детектирана новата сублинија е од Гевгелија, a примерокот е земенПрочитај повеќе