Африканска чума

Сподели со своите пријатели

Африканска чума повторно е регистрирана кај свињи во Куманово и две населени места се прогласени за заштитна и зона под надзор. Loading… Како што информираат од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) на фарма со 600 животни во кумановското село Тромеѓа угинати се 60 свињи. – Во кумановското село Тромеѓа,Прочитај повеќе

four swines

Сподели со своите пријатели

Србија успеа да го спречи ширењето на африканската свинска чума, изјави во неделата српската министерка за земјоделство Јелена Танасковиќ. Loading… Откако беше откриено ширењето на инфекцијата, во Србија се еутаназирани 38.000 свињи, изјави Танасковиќ за РТС. Министерството и инспекциските служби воспоставија систематска одбрана на големите фарми, што даде резултати, аПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Сточарите од кумановското село Тромеѓа, денеска еден час го блокираа регионалниот пат Куманово-Свети Николе, барајќи испитување на свињите во одгледувалиштата пред нивно уништување. Loading… – Не смее да се уништи здравиот сточен фонд. Револтирани сме, бидејќи никој освен еден претставник од општина не дојде и не поразговара со нас. НиеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Жителите на село Љубодраг, вчеравечер одржаа средба со претставници на Агенцијата за храна и ветеринарство и на ветеринарната станица на која се информираа за планови, програми и мерки за сузбивање на африканска свинска чума. Loading… Жителите бараа објаснување зошто има планови за уништување на здравите свињи кои досега не пројавилеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Африканска чума се појави на територијата на Општина Куманово, информираат денеска надлежните. Loading… Тоа бил повод и да се одржи состанок на Општинскиот штаб за заштита и спасување во проширен состав. – Ги информираме граѓаните дека на територија на Општина Куманово има појава на свинска болест која не е штетнаПрочитај повеќе