Смартфоните можат да предизвикаат делумно слепило

Сподели со своите пријатели

Долготрајното гледање на екраните на смартфоните може да предизвика непоправливи оштетувања на очите.

Шпанскиот експерт д-р Селин Санчез-Рамос откри дека LED -екраните на повеќето електронски уреди може да наштетат на ретината –  слој во задниот дел на окото. Тоа дури може да доведе до делумно слепило.

Сината светлина на модерните уреди може да предизвика различни поплаки за здравјето од несоница, проблеми со апетитот и главоболка. Ова е првиот научен доказ за тоа дека смартфоновите може да наштетат сериозно на видот.

Уредите произведени околу 2007 година емитуваат пет пати повеќе сина светлина. Просечен човек поминува пред екран осум и пол часа на ден. Од оваа причина поголем дел од луѓето спаѓаат во ризична категорија


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.