Ретко кој не сака да јаде мусака, а пред вас е одличен рецепт за верзија со сланина.
За да го подготвите ова јадење ви требаат:
- 800 гр компири
- 4 јајца
- 300-400 гр мелено месо
- 4 чешниња лук
- 1 главица кромид
- масло, сол, бибер
- црвен пипер
- по желба 200 грама сува сланина
- 1 полна лажица павлака
- 200 мл млеко
Подготовка:
Веднаш ставете ја рерната на 200 степени. На масло испржете го исецканиот кромид, а потоа додадете го меленото месо и по желба малку исецкана сланина. Додадете црвен пипер, сол, бибер, исечкат лук и 1 јајце. Измешајте сè.
Подмачкајте ја тавата со масло. Излупете ги компирите и исечете ги на потенки прстени. Ставете половина компир во подмачкана тава, а потоа ставете го целото полнење месо врз неа. Ставете го и остатокот од компирот.
Изматете 3 јајца, додадете павлака и јајца, додадете млеко и измешајте, а потоа истурете ја преку мусака. Можете да ставите сланина и на врвот.