По 18 години, ловот на гризли е повторно отворен во Канада

Сподели со своите пријатели

Неколку еколошки групи го осудија повторното отворање на целниот лов на гризли во канадската провинција Алберта по 18-годишна забрана, стравувајќи од негативно влијание врз загрозениот вид мечки, пренесува АФП.

Loading...

„Ловот не е прифатлив метод за управување со загрозен вид“, рече Девон Ерл од Здружението за дивина во Алберта, кое започна кампања против него во средата.

Ловот на гризли беше забранет 18 години, по што нивниот број се зголеми од 800 на повеќе од 1.150, објавија провинциските власти.

Зголемувањето на бројот ги принуди гризли да се преселат во понаселени рурални области, што доведе до зголемен број на „негативни интеракции“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ТРАГЕДИЈА ВО НИГЕРИЈА: Се урна учичиште, 12 загинати, околу 120 под урнатините

Алберта известува за 104 напади на црни мечки и гризли врз луѓе и добиток меѓу 2000 и 2021 година, на кои покраината сака „да стави крај“.

Конзервативната влада на покраината тивко издаде наредба на 17 јуни во која се вели дека „управниот орган“ кој дозволува лов ќе биде доделен ако мечка била вклучена во конфликт со човек или ако животното е во „област на загриженост“.

Осудувајќи го недостатокот на официјално соопштение и консултации со јавноста, Здружението за дивина во Алберта ја повикува владата на Алберта да ја повлече својата одлука.

Постои „многу понаучен пристап“ од ловот за управување со овој тип на ситуации, вели Девон Ерл, цитирајќи програма насочена кон заштита на добитокот, вклучително и поставување електрични огради.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Пет лица осудени за убиство на претседателскиот кандидат во Еквадор