Ова е најмладиот остров во светот, но на него скоро никој не може да стапне (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Поголемиот дел од нас знаат дека колку и да сме радознали, едностано постојат места до кои не е лесно или е невозможно да се дојде, а островот Сурстеј е едно од нив.

Овој мистериозен вулкански остров се наоѓа во северниот дел на Атлантскиот океан, на околу 32 километри јужно од брего на Исланд чија воедно е најјужна точка.

https://www.instagram.com/p/BacTycvHWiU/?utm_source=ig_embed

Loading...

Се формирал како последица на подморска вулканска ерупција која започнала на 10. ноември 1963. година.

Веќе на 14. ноември контурите на островот се појавиле на површината на океанот, а ерупциите траеле се до 5. јуни 1967. година. Островот е наречен по Сурта, божеството на огнот од нордиската митологија.

https://www.instagram.com/p/BkVJHS8AKKJ/?utm_source=ig_embed

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Арктикот би можел да остане без морскиот мраз многу порано од предвиденото

Овој процес на „раѓање на островот“ е многу ретка појава. Од 1967. година на островот започнале да се појавуваат првите растителни екосистеми. Биолозите тврдат дека првите семки растенија на островот дошле преку ветерот, а првите форми биле мов, бактерии и печурки. Веќе во 1965. година се појавиле и првите сложени растителни формации.

Според истражувањата на тамошните биолози, до 2004. година регистрирани се околу 60 сложени растителни заедници, околу 75 видови мов, 71 вид лишаи и 24 видови печурки. Фауната ја составуваат 335 видови ‘рбетници и 89 видови птици од кои 57 видови се разможуваат и на другите локалитети ширум Исланд.

https://www.instagram.com/p/BacTycvHWiU/?utm_source=ig_embed

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бизнисмен казнет со над 120 илјади евра поради брзо возење

Овој остров научниците го нарекле „најмлад остров во светот“, од 2008. година се наоѓа на листата на УНЕСКО за заштита на европското наследство, а за да се сочува новоформираниот екосистем во првобитната форма, посетите на островот се строго забранети. Посетите им се одобрени исклучиво на некои научници.

https://www.instagram.com/p/BiedvSNgzW-/?utm_source=ig_embed

Она што е интересно е што на овој остров за време на една експедиција била пронајдена плантажа со домати. Никој не знае како тоа се случило, а научниците ја уништиле за да не им ги поремети научните истражувања.


Leave a Reply