Мажите или децата? Кој им создава поголем стрес на жените?

Сподели со своите пријатели

Мажените жени се под поголем стрес од слободните жени, пренесува Bright Side.

Loading...

Тие сигурно имаат повеќе извори на стрес: работа, родителство и брак и жени кои се под стрес почесто имаат главоболки, замор и лутина.

Шест работи во кои родителите најмногу грешат

Родителството е многу стресно, но изненадувачки е што сопрзите всушност им предизвикуваат повеќе проблеми на своите жени отколку децата.

Според истражувањето, дури 46% од жените изјавиле дека нивните сопрузи им создаваат поголем стрес и дека тоа нема никаква врска со неверството или насилството.

Мажите се однесуваат како големи деца

Факт е дека мажите делуваат како деца сè додека не наполнат 43 години. Ова не се заснова само на нивните несериозни ставови за одредени теми и однесување, туку и на нивниот третман со децата.

„Седумгодишник секогаш ќе биде седумгодишен, но триесет и петгодишник кој делува како да има 7 години е далеку поголем стрес затоа што треба да знае малку повеќе“, рече една жена за време на истражувањето.

Loading...

Кои ќе бидат најголемите трендови меѓу родителите оваа година?

Најчесто, татковците се забавуваат со своите деца. Како последица на тоа, ги гледаме нашите татковци како пријатели, друштво за одмор и соучесници во забавни идеи кои овозможуваат сè.

Мајките повеќе се грижат за воспитувањето, дисциплината, здравјето и образованието на своето дете. Жените повеќе ги следат секојдневните навики на децата, давајќи им совети и им бранат многу „лудости“.

Мајките се чини дека секогаш се „лоши полицајци“. Тоа влијае на нивната врска со децата и може да доведе до конфликт меѓу самите родители.

Тешкиот развод на родителите трајно го нарушува здравјето на детето

Решение:

Најдобро е да се придржуваме кон единството. Ако едниот родител забранува нешто за децата, и другиот родител треба да го забрани тоа. Неопходно е родителите да се согласат за забраните и дозволите што им ги воведуваат на децата.

Исто така е многу важно да се споделат одговорностите за грижа за децата во текот на денот.

Loading...

Вака децата растат во ментално силни луѓе: 6 работи кои родителите треба да ги избегнуваат

Детето не може да оди на пливање, да избере витамини и да закаже преглед на лекар на сопствен ризик, но родителите можат да го сторат тоа за нив. И тоа е кога сопругот треба да скокне и да и помогне на сопругата.

Тогаш мајките можат да престанат да се фокусираат на грешките што ги прават нивните деца, да престанат да контролираат сè и понекогаш да учествуваат во игри што мажот ги организира за децата.

Одговорностите за домаќинството што ги има една жена стануваат преголеми

Студијата покажа дека една од пет мајки вели дека сопрузите не им помагаат доволно во своите дневни задачи и дека ова е еден од изворите на нивниот стрес.

Три грешки со кои родителите несвесно создаваат манипулатори од своите деца

Жените поминуваат многу време во домашната работа, додека мажите го поминуваат поголемиот дел од времето одморајќи се. Одговорностите на една жена вклучуваат не само готвење и чистење, туку и плаќање на сметки, купување намирници и планирање на буџетот.

Овие активности се многу важни за семејството, но тие стануваат премногу големи за само една личност. Ова секако не е најблагодарната работа и честопати и на жените и мажите им предизвикува повеќе стрес отколку канцелариска работа затоа што во канцеларијата се чувствуваат повеќе ценети. Значи, ако жената се грижи сама за домот, нејзиниот стрес се зголемува.

Loading...

Поголемиот дел од гените ги наследуваме од бабата, а не од родителите

Решение:

Наједноставното и најлогично решение е мажот да и помогне на својата сопруга околу домашните обврски. Подеднакво поделената домашна работа е една од најголемите причини за успех во бракот.

И двајцата сопружници треба да ја ценат меѓусебната напорна работа и трудот затоа што секоја работа е важна дури и ако не оствари конкретен профит во форма на пари. Ако одговорностите се поделат на двајца, тие ќе завршат побрзо и ќе имаат повеќе време да поминат заедно.

Како караницата на родителите им штети на децата?

Жеата се чувствува виновна и го нема слободното време

Loading...

Со оглед на сите должности што ги има жената, може да се чувствува како да го нема своето слободно време. Ова особено се чувствува ако работат со полно работно време, а навечер кога доаѓаат од работа, треба да обрнат внимание на секој член на семејството и да си ги извршуваат домашните задачи.

Ова чувство, исто така, доведува до стрес. Жените се обидуваат да завршат сè во рок од 24 часа, а грешките честопати се прават кога се брза.

Совет за родителите: Зборувајте им на децата за емпатијата

Одговорноста за децата, сопругот и домот лежи врз грбот на сопругата и таа се чувствува виновна кога нешто тргне наопаку. Стресот исто така може да биде предизвикан од вината.

Една жена рекла: – Се чувствувам како да сфатив многу за родителството сама, без сопругот да учествува. Ме вознемирува многу затоа што кога нешто тргне наопаку, сето тоа е моја грешка веднаш.

Loading...

Решение:

За да може жената да чувствува помалку стрес заради недостаток на слободно време и чувство на вина, нејзиниот сопруг треба да ги сподели со себе и должностите околу децата и домашните работи и да се грижи за семејството воопшто.

Работи кои генетски ги наследуваме од родителите

Тука има двајца возрасни, не само една жена, и кога сопружниците разговараат за проблемите, заедно донесуваат одлуки и се одговорни за нив, тоа им помага да се обединат и да решат многу проблеми.

Стресот може да доведе до развод и здравствени проблеми, затоа треба да бидете сигурни дека имате помалку стрес во живеење со семејството.

Loading...

Leave a Reply