Како би изгледал животот, ако Земјата се движи во спротивна насока? (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Научниците за ВВС откриле доста интерезни податоци за ротацијата на Земјата, односно што би се случило кога нашата планета би се движела во спротивна насока.

Loading...

Имено, доколку стоиме на екваторот, Земјата под нас ќе се движи со брзина од 1.670 километри на час, што влијае на брановите и струењето на воздухот. Кога се би се свртело, Сахара би било едно од најдождливите места на Земјата, калифорниските пустини би биле влажни, а мочуроштата на Флорида пресушени.

ШОКАНТНА СНИМКА ОД МАРС: Постојат гаражи за НЛО, исто како и на Земјата? (ВИДЕО)

Од друга страна, кога Земјата би ја успорила ротацијата, сончевата страна би била се потопла, а темната страна ледена. Земјата навистина успорува, но тој процес се одвива многу споро.

Денот е 1,7 милисекунди подолг отколку што бил пред илјада години, а со тоа темпо Земјата целосно би застанала за 1,9 трилиони години.

Зелена салата одгледана во вселената: Вкусна како и онаа на Земјата

Замо за споредба, вселената е стара околу 14 милиони години.

If Earth’s spin reversed, everything would be different

What would happen if our planet suddenly started turning the opposite way, or slowed to a crawl? One thing is for sure, it wouldn’t be a smooth outcome for civilisation.

Публикувахте от BBC Future в Четвъртък, 16 март 2017 г.

Leave a Reply