ЕУ под закана од зависност за литиум-јонски батерии од Кина: Побарувачката за нив ќе скокне 30 пати

Сподели со своите пријатели

До 2030 година, Европската унија би можела да стане зависна од увозот на литиум-јонски батерии и горивни ќелии од Кина, бидејќи беше зависна од руските извори на енергија пред почетокот на војната во Украина, се предупредува во документот, кој ќе биде основа за претстојната дискусија на лидерите на ЕУ за економската безбедност во Гранада, Шпанија.

Loading...

Според агенцијата Ројтерс, која е запознаена со овој документ, Европската унија ќе мора да складира енергија на различни начини за да ја постигне својата климатска цел – нулта стапка на емисии на јаглерод до 2050 година, што драматично ќе ја зголеми побарувачката за литиум- јонски батерии, горивни ќелии и електролизери.

Побарувачката за овој вид стоки во наредните години ќе се зголеми за 10 до 30 пати, предупредуваат авторите на документот, а ЕУ веќе е значително зависна од Кина, од која увезува литиум-јонски батерии и горивни ќелии. Ова не се единствените области во кои Европската унија е ранлива.

– Слично сценарио би можело да се реализира и во областа на дигиталните технологии, а прогнозите сугерираат дека побарувачката за дигитални уреди како сензори, дронови, сервери за бази на податоци и мрежи за пренос на податоци нагло ќе се зголеми во оваа деценија – се наведува во документот.

Авторите тврдат дека ЕУ има „релативно силна позиција“ на полето на мрежите за пренос на податоци, но во исто време „покажува значителни слабости“ во другите споменати сфери.