Дали знаете за што служи овој црн круг покрај камерите на Ајфон? Многу е корисен!

Сподели со своите пријатели

Корисниците на најновите модели на iPhone Pro штотуку ги запознаваат функциите на мистериозниот црн круг покрај камерите на задната страна на уредот.

Loading...

Некој објави фотографија од мобилен телефон на Редит и ја заокружи и едноставно праша: „За што е ова?“

Малкумина го знаеја одговорот.

Кругот се наоѓа само на најновите модели на iPhone Pro и одредени модели на iPad Pro – и всушност е доста корисен бидејќи овозможува некои од најдобрите апликации и функции на уредот.

Точката вградена во низата камери е всушност LiDAR скенер (кратенка за откривање светлина и опсег).

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Јапонија го гради првиот дрвен сателит во светот

Сензор за длабочина

Едноставно кажано, тоа е сензор за длабочина што користи ласер за да одреди колку оддалечени се работите.

Работи така што насочува пулсирачки ласер кон објект и мери колку време е потребно за да се врати светлината, дозволувајќи им на iPhone или iPad да „изградат“ 3D модел на светот пред него.

Технологијата LiDAR се користи за откривање на изгубени градови во Амазон со „дигитално чистење“ на врвовите на дрвјата и наоѓање на урнатините под нив, а се користи и во автомобилите за да се почувствува растојанието до другите возила.

Loading...

LiDAR ѝ помага на камерата во моделите Pro да прави подобри фотографии, особено во услови на слаба осветленост и овозможува побрз автофокус.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Невин бил шест години во затвор, сега доби 10 милиони долари