Астронаутите мораат во карантин: Опасност од вирус од Марс

Сподели со своите пријатели

Можеби звучи сензационалистички, но ова се зборови на научник.

Професорот од универзитетот Стенфорд Скот Хабард апелира до НАСА и другите земји кои имаат вселенски програми да внимаваат на мисиите што ги испраќаат на Марс.

Loading...

НАСА распиша конкурс за астронаути, а ова се условите

Како што предупредува, вонземските вируси кои ќе се „закачат“ на астронаутите и вселенското летало можат да го загрозат човештвото кога ќе се вратат на Земјата.

Тој посочува дека здравствените протоколи и мерките мора да се спроведат веднаш штом мисијата се врати на Земјата и дека тие треба се третираат исто како и во случаите на други вируси познати за нас, особено ебола.

„Леталото треба да помине детално чистење и стерилизација, а примероците од Марс ќе треба да се третираат како да е ебола сè додека не се докаже дека се безбедни“, рече овој професор по астрономија од универзитетот Стенфорд.

Земјата ќе исчезне за за четири милијарди години, тврдат астронаутите

Штом се вратат на нашата планета, продолжи Хабард, астронаутите требаше веднаш да одат во карантин.

„Според мене, но исто така и според мислењето на научната заедница, не е многу веројатно дека камењата од Марс, стари милиони години, содржат активен живот кој може да ја загрози Земјата. Но, секако, примероците донесени од Марс до Земјата се добро заштитени и да бидат третирани како опасен вирус сè додека не се докаже дека не се опасни“, рече тој во интервју за„ Станфорд њуз“.

Тој потсети дека експедициите што оделе на Месечината поминале денови во карантин при нивното враќање на Земјата.

Loading...

Луѓето без коса се најдобри кандидати за астронаути

„Астронаутите од бродот „Аполо“, на пример, биле во карантин за да утврдат дека немаат никакви знаци на заболување. Кога се утврдило дека нивниот престој на Месечината не е опасен за нив, карантинот веќе не се спроведува. Таква постапка треба да се спроведе. и кога станува збор за мисиите на Црвената планета (Марс) “, додаде тој.

Според идејата на НАСА, која беше откриена минатата година, луѓето би можеле да започнат да го посетуваат (и населуваат) Марс од 2035 година.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *