Полнети тиквички – посни, мрсни, вегански или вегетаријански, направете ги по ваша мерка.
Ви пренесува идеја за полнење со на тиквичките за уживање во лесен летен оброк.
Состојки:
4-5 кружни тиквици со средна големина
1 шолја бунгур
2 лажици пармезан
1 лажица тахинија
Зачини по вкус: сол, бибер,кари, лук, босилок
Маслиново масло
Подготовка:
Вклучете ја рерната на 220 степени. Тиквичките исечкајте ги на половина и издлабнете ги. Премачкајте со маслото и печете ги 15ина мунути додека не омекнат.
Додека тиквичките се печат, бунгурот сварете го според упатствата од пакувањето. Кога ќе се свари, додадете иг останатите наведени состојки и иситнете.
Наполнете ги тиквичките и вратете ги во рерна. Полнетите тиквички така печете ги десетина минути.
Истите можете да ги служите како предјадење или главно јадење со сезонска салата.
Наместо бунгур можете дакористите ориз, просо, камут,варен рендан компир. Се подразбира можете да додадете и месо доколку тоа е вашит избор.
Image by Bernadette Wurzinger from Pixabay