Унгарија го блокираше пакетот воена помош на ЕУ за Украина од 500 милиони евра

Сподели со своите пријатели

Унгарија ја блокираше воената помош вредна половина милијарда евра во седмиот таков пакет како дел од Европскиот фонд за мир, изјави висок дипломатски извор од ЕУ за полскиот МФМ.

Loading...

Земјите членки на ЕУ ќе се обидат да ја убедат Будимпешта да го промени ставот во понеделник за време на состанокот на министрите за надворешни работи.

Претходно, Унгарија само се воздржуваше од гласањето за поддршка на Европскиот фонд за мир за Украина, но не го блокираше.

Меѓутоа, во декември Унгарија блокираше 18 милијарди евра макрофинансиска помош за Украина. ЕУ на крајот најде начин да ги испрати парите. Сличен резервен план, наводно, и сега е на маса.

„Тешко е за една мала, проруска држава која има исклучоци од сите санкции да ја диктира позицијата на целата ЕУ“, рече дипломат на ЕУ за РМФ МФ.

Унгарија предизвика дополнителен гнев кај земјите од Европската унија, бидејќи без никакво објаснување сака да отстрани неколку руски олигарси од црната листа на санкции на ЕУ.

„Тоа е исто како да барате амнестија за некој кој е осуден, бидејќи тие што се на црната листа се на неа бидејќи има докази за тоа“, вели дипломат од ЕУ.

Помошта на ЕУ и нејзините земји-членки за Украина од почетокот на руската инвазија изнесува вкупно 50 милијарди евра, се наведува во извештајот на Европскиот совет.

Loading...

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.