интелигенција

Сподели со своите пријатели

Секоја шеста личност успева точно да одговори на овие три прашања кои го прават и официјално најкраткиот IQ тест во светот. Тестот за когнитивна рефлексија (The Cognitive Reflection Test ili CRT) ќе ви покаже дека наизглед едноставните проблеми во суштина можат да бидат многу комплицирани. 1. Палката и топчето заедноПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

На приемниот испит за Универзитетот Оксфорд редовно се наоѓаат и неколку интересни загатки. Британскиот „Гардијан“ издвоил една од нив од приемниот испот по математика од пред неколку години. Проблемот има пет дела, а ко сакате да се натпреварувате со оксфордците, мора да ги решите сите пет, вели АЛекс Белос, авторПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Музиката ги прави луѓето поинтелигентни и го зголемување интелектуалниот коефициент, наведуваат научниците. Поголемиот дел од луѓето сметаат дека коефициентот на интелигенција е непроменлив, меѓутоа не е така. Постојат научни докази дека интелигенцијата може да се зголеми, а свирењето на некој инструмент е најдобар начин за тоа. Истражувањето на Универзитетот воПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

На социјалните мрежи неодамна се појави задача која е мака за многумина, иако всушност не е воопшто тешка. Задачата е објавена на Јутјуб, а потребно да одредите кој број припаѓа во кој крг, со напомена дека се работи за различни броеви. Покрај тоа, стои и коментар дека задачата можат даПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Паметните луѓе подолго живеат, покажа новото истражување објавено во Британскиот медицински магазин. Научно докажано: Интелигентните луѓе повеќе пцујат Научниците долго ја набљудувале врската меѓу високата интелигенција и подолгиот живот и веруваа дека луѓето кои постигнале високи резултати на тестовите за интелигенција имаат поголема веројатност да бидат образовани и повеќе заработка,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Нова студија открива дека постојат голем број луѓе во одредени земји кои не поседуваат значителено знаење за некои од најважните животни прашања. Во кои земји се живее најдобро? Русија и САД ја губат репутацијата (видео) Loading… Студијата на компанијата „Ipsos MORI“ анкетирала вкупно 29.133 лица ширум светот поставувајќи им прашањаПрочитај повеќе