Дејвид Малпас

Сподели со своите пријатели

Светска банка е подготвена да го направи својот дел во обновата на Украина, по уништувањето во руската инвазија, но меѓународните финансиски институции не можат сами да ја обезбедат целата сума, затоа треба да се вклучат и западноевропските земји, рече претседателот на Светската банка, Дејвид Малпас, во вторникот. Loading… Говорејќи наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

САД имаат намера многу брзо да предложат кандидат за претседател на Светска банка, објави американската министерка за финансии Џенет Јелен на маргините на состанокот на Г-20 во Индија. Loading… Извршниот одбор на Светска банка се очекува да избере нов претседател до почетокот на мај, откако минатата недела беше објавено декаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Светската банка денеска објави дека исплатила дополнителни 500 милиони долари за да ѝ помогне на Украина да ги исполни итните потреби за трошоци предизвикани од тековната војна. Loading… Се вели дека финансирањето од Меѓународната банка за обнова и развој, главната рака на банката, е поддржано со гаранција за заем одПрочитај повеќе