Антарктик

пингвини

Сподели со своите пријатели

Илјадници бебиња пингвини починале минатата година на Антарктикот поради брзото топење на мразот. Loading… Рекордно ниското ниво на мраз во морето на Антарктикот на крајот на 2023 година доведе до неможност за репродукција во петтина од колониите на царските пингвини на континентот, според Британскиот институт Антарктик Истражување (БАС). Студијата бешеПрочитај повеќе

white ice cliff

Сподели со своите пријатели

Повеќе од 40 отсто од ледените полици на Антарктикот се намалени од 1997 година, а речиси половина „не покажуваат знаци на закрепнување“, според студијата што ја поврзува промената со климатскиот колапс. Loading… Ледените полици се наоѓаат на крајот на глечерите и го забавуваат нивниот проток во морето. Кога се намалуваат,Прочитај повеќе

brown ship on body of water during daytime

Сподели со своите пријатели

Мразот од морето што го опкружува Антарктикот е далеку под секое претходно регистрирано зимско ниво, покажуваат сателитски податоци, поставувајќи загрижувачки нов репер за регионот кој некогаш изгледаше имун на глобалното затоплување. Loading… „Ова е полошо од сè што сме виделе, речиси е неверојатно“, рече Валтер Мајер, кој го следи морскиотПрочитај повеќе

white ice cliff

Сподели со своите пријатели

Мразот на антарктикот падна на рекордно ниско ниво оваа година поради високите температури и нема брз лек за да се отстранат штетите, велат научниците оваа недела во студијата за влијанието на климатските промени на континентот. Loading… Минималната ледена покривка на континентот падна под два милиони квадратни метри минатата година, заПрочитај повеќе

two penguins standing on rice near body of water

Сподели со своите пријатели

Додека Северната хемисфера се бори со рекорден летен топлотен бран, многу појужно, во длабочините на зимата, се поставува уште еден загрижувачки климатски рекорд. Loading… Морскиот мраз на Антарктикот падна на невидено ниско ниво за овој период од годината, пишува CNN. Секоја година, морскиот мраз на Антарктикот се намалува на најнискоПрочитај повеќе

snow covered mountain under cloudy sky during daytime

Сподели со своите пријатели

Центарот за стратешки и меѓународни студии (ЦСИС) со седиште во Вашингтон соопшти дека, врз основа на новите сателитски снимки што ги собра, Кина го зголемува своето присуство на Антарктикот со продолжување на изградбата на истражувачка станица на континентот. Loading… Сателитските снимки, како што наведува CSIS, покажуваат дека изградбата е обновенаПрочитај повеќе

body of water

Сподели со своите пријатели

Новата научна студија покажа екстремно негативни ефекти од топењето на мразот на Антарктикот, меѓу кои е и потенцијалното ладење кое би ја погодило Европа. Loading… Според оваа студија на тим експерти од Австралија, топењето на мразот на Антарктикот ги забавува струите во длабоките води, кои носат витални работи како кислород,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Огромна санта мраз со големина од 1.550 квадратни километри се откина од ледениот гребен Брунт на Антарктикот, објави британската организација за поларни истражувања БАС, додавајќи дека настанот не е предизвикан од климатските промени. Loading… Големината на ледената формација е приближно колку Лондон со неговите предградија. Истражувачите не веруваат дека климатскитеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Научниците во вторник објавиле дека забележале најниска температура на Земјата некогаш измерена, јавува Анадолу агенцијата. Користејќи сателитски податоци, истражувачите откриле дека во низата на долината во ледениот појас на источниот дел од Антарктикот достигната е температура од минус 98 степени целзиусови. Пингвините започнаа да бегаат од Антартик (видео) Loading… Научниците,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Научниот институт „Паул Емили Виктора“ објави конкурс за 40 работни места во шест бази на Арткикот и Антарктикот. Вртоглаво спуштање 300 метри под мразот на Антарктикот (видео) Loading… Услов е познавање на францускиот разиј, а се бараат хемичари, столари, пекари, слаткари и други професии. Русите откриле дека Антарктикот не еПрочитај повеќе