Александар Јовановиќ

Сподели со своите пријатели

Без проблеми стартуваше второто полугодие за 13.785 ученика на ниво на општинските основни и средни училишта, информираа надлежните од секторот за образование од општина Куманово. Loading… Во второто полугодие има 9.873 ученици во основните училишта и 3.912 во средните училишта. – Има мало отстапување на бројот на ученици, ќе направимеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Скоро сите поголеми училишта во Куманово ја адаптираа инфраструктурата за учениците со тешкотии, соопштија денеска од секторот за образование. Loading… Процесот ќе трае, бидејќи во градот има 21 правен субјект и околу 50 училишта. Побавно оди процесот во подрачните училишта во руралните средини. – Процесот на инклузија е долг којПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Над илјада првачиња есенва ќе седнат во училишните клупи во вкупно 16 општински основни училишта во Куманово. Loading… Од Секторот за образование при општината информираат дека во мај се запишале вкупно 1.047 деца за прво одделение. Раководителот на секторот, Александар Јовановиќ очекува бројката малку да порасне до почетокот на учебнатаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Заврши првото пријавување на полуматурантите за упис во средните училишта, при што околу илјада ученици веќе избрале каде ќе го продолжат своето образование. Loading… Според податоците на Секторот за образование при Општина Куманово, годинава поголем интерес владее за стручните училишта. Така најголем број на запишани ученици има во Техничкото училиштеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Општина Куманово ќе исплати по 2.000 денари на семејствата што ќе запишат прваче во учебната 2023/2024 година. Loading… Ваква одлука вчера едногласно донесе Советот на општината, на предлог на опозициските СДСМ и ДУИ, а со поддршка на владејачкото мнозинство. Според раководителот на Секторот за образование, Александар Јовановиќ, ова е првПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Кумановските основни и средни училишта во континуитет последните години бележат пад на бројот на новозапишени ученици. Loading… Ова денеска пред Советот на Општина Куманово го презентираше ракводителот на Секторот за образование Александар Јовановиќ. Како што вели тој, ако во учебната 2020/2021 година во средните училишта во градот, имало 4.508 ученици,Прочитај повеќе