Шкотска воведе бесплатни производи за менструалниот циклус

Сподели со своите пријатели

Шкотска стана првата земја во светот која законски го заштити правото на бесплатни производи за менструација.

Loading...

Законот за менструални производи значи дека советите и воспитувачите ќе бидат законски обврзани да обезбедат бесплатни производи на оние на кои им се потребни.

Од 2017 година, околу 27 милиони фунти се потрошени за обезбедување пристап до такви производи на јавни места.

Предлог-законот беше предложен од лабуристичката Моника Ленон и беше едногласно поддржан од шкотскиот парламент во 2020 година.

„Горд сум што го предводив Законот за пародонтални производи кој веќе влијае на позитивните промени во Шкотска и ширум светот. Локалните власти и партнерските организации работеа напорно за да го направат законското право за пристап до бесплатни производи реалност. Благодарен сум им и на илјадниците луѓе кои се вклучија низ целата земја“, вели Ленон.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  9 мигранти загинаа во бродолом во близина на Тунис

Според неа, тоа е уште една голема пресвртница за борците за достоинство и локалните движења што ја покажува разликата што можат да ја направат прогресивните и храбри политички избори.

Тој вели дека како што се продлабочува кризата на трошоците за живот, Законот е „светилник на надеж што покажува што може да се постигне кога политичарите ќе се здружат во корист на луѓето на кои им служиме“.

Секретарот за социјална правда Шауна Робисон рече дека обезбедувањето пристап до бесплатни производи е од суштинско значење за еднаквоста и достоинството и отстранување на финансиските бариери за пристап до нив.

Loading...

„Ова е поважно од кога било во време кога луѓето носат тешки одлуки поради кризата со трошоците за живот и никогаш не сакаме некој да биде во позиција каде што нема да има пристап до производите за менструација“, додаде Робинсон.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Пронајдена британска подморница која мистериозно исчезнала во 1942 година

Робинсон изјави дека од 2018 година спроведуваат „револуционерна акција со обезбедување бесплатни производи за ученици и студенти во сите училишта, колеџи и универзитети“.