Шефот на МААЕ е загрижен за нивото на водата во нуклеарката Запорожје

Сподели со своите пријатели

Меѓународната агенција за атомска енергија на ОН соопшти дека има значително несовпаѓање во податоците за нивото на водата на пробиената брана Каховка, која се користи за ладење на реакторите на електраната Запорожје.

Loading...

Генералниот директор Рафаел Гроси рече дека му е потребен поголем пристап до централата бидејќи мерењата што го обезбедуваат влезот во централата може да бидат дури два метри повисоки отколку во резервоарот.

Кога нивото на водата е под 12,7 m, пумпите не можат да земат вода од резервоарот и да ја транспортираат до постројката.

„Можно е ова несовпаѓање во измерените нивоа да е предизвикано од изолирана водена маса одвоена од поголемото тело на резервоарот“, рече Гроси.

Но, тоа ќе можеме да го знаеме дури кога ќе добиеме пристап до термоцентралата, додаде тој.

Посебен базен за ладење во близина на резервоарот може да послужи како резервна копија за фабриката неколку месеци.

Минатата недела Укрхидроенерго, оператор на акумулацијата, за Интерфакс изјави дека нивото на водата паднало под т.н. „мртви точки“ од 12,7 метри, додека операторот на нуклеарната централа Укренерго изјави дека нивото на водата е задоволително за централата кога се зема предвид базенот за ладење.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.

Loading...