Саудијките од вечерва ќе можат да возат автомобил

Сподели со своите пријатели

Жените во Саудиска Арабија вечерва после полноќ ќе можат да седнат зад воланите. Промените се најавени минатиот септември, а од почетокот на овој месец се издадени и првите возачки дозволи.

Во Саудиска Арабија жените ќе можат да започнат бизнис

Loading...

Саудиска Арабија е единствената земја во светот во која на жентие не им беше дозволено да возат, па семејствата мораа да изнјамуваат приватни возачи да ги возат.

Групите за заштита на човековите права веќе многу години се борат на жените да им се дозволи да возат, а голем број од нив досега се уапсени и казнети парично.


ПРОЧИТАЈТЕ И:  Лидер на Исламска држава се разнесе откако го опколиле војници

Leave a Reply