Руските приходи од нафта и гас зголемени за 50 отсто

Сподели со своите пријатели

Приходите на Русија од извозот на нафта и гас се зголемени за 50 отсто, што е очекувана последица од обидите на Западот да ги ограничи, изјави рускиот премиер Михаил Мишустин.

Loading...

„Обидот да се ограничи извозот на енергетски производи доведе до природно зголемување на приходите на нашиот буџет од нафта и гас – речиси за половина“, рече шефот на руската влада на пленарната седница на Московскиот финансиски форум.

„Секако, позитивна улога имаше и фондацијата што се формираше кај нас во претходните години, од 2000-2010 година. година и за време на борбата против Ковид. Во прашање се акумулираните парични резерви. Формирана е сопствена финансиска инфраструктура која овозможува извршување на сите трансакции внатре во државата – и фирми и физички лица. Ние ги поддржавме граѓаните, а тие ја поддржаа домашната побарувачка“, додаде Мишустин.

Сето тоа, посочи, ги поништува обидите за стопирање на трансакциите на компанијата.

„Тие продолжуваат да работат, постепено обновувајќи ги своите логистички и синџири на стоки. Проектите се реализираат, луѓето ги задржуваат своите работни места, земаат плати“, заклучи рускиот премиер.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.