Тиквичките се омилен летен зеленчук, бидејќи можат да се складираат на многу начини. Тие се вкусни дури и ако се полнети со месо и ориз, и ако се полнети со друг зеленчук, во форма на мусака или уштипци, скара…
Во жешките летни денови, ништо нема поубаво од лесен оброк, а едно од тие е пирето од тиквички. Се подготвува брзо, состојките не се скапи, а вкусот е фантастичен благодарение на зачинот и кашкавалот.
Состојки:
- 1кг тиквички
- малку масло
- 100г кашкавал
- лук
- сол, бибер
Подготовка:
Исчистете го лукот и исечете го на парчиња. Истурете малку масло, 100 милилитри вода во тавата, потоа додајте ги тиквичките, покријте ја тавата и оставете ги тиквичките да се динстаат максимум 10 минути на среден оган.
Потоа истурете го вишокот вода, префрлете ги тиквичките во друг сад, додадете сол и бибер и изгмечете ги со вилушка или измешајте со миксер.
Додадете 100 грама рендан кашкавал, добро измешајте го пирето и сервирајте додека е топло.
Пријатно!