Отрикен радио сигнал од вселената: Го емитува нов тип на ѕвезден систем (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Астрономите откриле радио сигнал чие потекло е тешко да се објасни. Една хипотеза е дека е испуштен од нов вид ѕвезден систем, велат британските научници.

Меѓународен тим истражувачи откриле радио сигнал што го испушта небесно тело од околу 1.800 светлосни години од Земјата, во близина на со соѕвездието Јужна Ара.

Loading...

Набудувањето било извршено со помош на телескопот Меркат, во пустината Каро во Јужна Африка.

Необичниот сигнал дошол од две sвезди кои орбитираат меѓусебно. Сепак, излегува дека овој наод е многу тешко да се објасни.

Енигматски систем на ѕвезди

Тимот на научници заклучиле дека изворот на сигналот се совпаѓа со позицијата на ѕвездата, наречена TIC 8332-2529-1. Оваа ѕвезда е релативно светла, па многу различни оптички телескопи го виделе тоа во минатото.

Анализата на оптичкиот спектар откри дека ѕвездата има магнетно поле и ја орбитира придружната ѕвезда на секои 21 ден.

Трагите од оваа придружна ѕвезда се многу нејасни, па научниците заклучиле дека таа мора да биде многу послаба од џинската везда. Сепак, тие откриле дека нејзината маса е веројатно барем 1,5 пати поголема од масата на Сонцето.

Ова значи дека е преголема за оваа ѕвезда да биде бело џуџе, кое често е дел од познатите системи на бинарни ѕвезди.

„Значи, тешко дека ќе биде таква ѕвезда“, напишале авторите во извештајот.

Loading...

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>I’m really pumped today to share what I’ve been working on for the last year, the first new transient discovered with MeerKAT, MKT J170456.2-482100!!! 🥳🌟🥳<a href=”https://t.co/V8Y1ESCKiB”>https://t.co/V8Y1ESCKiB</a><br>(A thread 1/11) <a href=”https://t.co/aoCbulNfe8″>pic.twitter.com/aoCbulNfe8</a></p>&mdash; Laura (@AstroLauraD) <a href=”https://twitter.com/AstroLauraD/status/1197129358328111104?ref_src=twsrc%5Etfw”>November 20, 2019</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Од каде потекнува радио сигналот?

Радио сигналот би можел да биде предизвикан од магнетната активност на гигантската ѕвезда, слична на сончевите бури, но многу посветла и поенергична, велат научниците. Сепак, ваквите ерупции обично се забележуваат кај џуџестите ѕвезди, но не и во џиновите.

Сигналот се претпоставува дека потекнува од ѕвезден систем формиран од гигантска ѕвезда и нејзината придружна ѕвезда.

„Може да биде еден вид егзотичен систем што досега не сме го виделе, вклучително и огромна ѕвезда што орбитира околу неутронска ѕвезда или црна дупка“, вели истражувачот на Лора, Никола Дражен.

Научниците исто така објавија дека ќе продолжат да го следат изворот на сигналот и гигантската ѕвезда во наредните четири години, за да ги потврдат нивните претпоставки.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *