Откриена нова загатка на Месечината: Од каде таму вода?

Сподели со своите пријатели

Една неодамнешна студија сугерира дека електроните од Земјата и Сонцето може да придонесат за формирање на мраз на Месечината, иако точниот извор на лунарниот мраз останува непознат.

Loading...

Тие електрони влијаат на Месечината додека се движи во и надвор од магнетната опашка на Земјата, регионот што Земјата го остава зад себе додека патува низ вселената.

Таа магнетна опашка содржи слој од плазма составен од високо наелектризирани електрони и јони, кои потекнуваат од атмосферата на Земјата и зрачењето од сончевиот ветер.

Научниците претходно ја истражувале улогата на тој регион и поголемата магнетосфера во создавањето на лунарната вода.

Магнетосферата се формирала кога магнетното поле на Земјата го отклонува сончевиот ветер на Сонцето, што резултира со различни ефекти.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Утринава започна есента

Ова обезбедува природна лабораторија за проучување на процесот на формирање вода на површината на Месечината, објаснува планетарниот научник Шуаи Ли од Универзитетот на Хаваи во Маноа.

Додека научниците очекувале формирањето на вода значително да се намали кога Месечината е во магнетната опашка на Земјата и заштитена од сончевиот ветер, далечинската анализа го сугерира токму спротивното.

Претходните студии покажале дека водородните јони од сончевиот ветер играле улога во создавањето на водата на Месечината.

Loading...

Сепак, се чини дека производството на вода продолжува дури и внатре во магнетоопашот на Земјата, кога сончевите ветрови се минимални.

Истражувачите шпекулираат дека други фактори, како што се електроните, придонесуваат за овој феномен.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Утринава започна есента

Еден можен механизам вклучува интеракција на електрони со висока енергија со лунарната почва, ослободувајќи заробен водород кој потоа може да се комбинира во вода.

Во магнетоопашката, може да има дополнителни процеси на формирање или нови извори на вода кои не се директно поврзани со имплантација на протони на сончевиот ветер.

Особено, високо-енергетското електронско зрачење покажува слични ефекти како протоните на сончевиот ветер, објаснува Ли.

Ќе бидат потребни дополнителни истражувања и експерименти на површината на Месечината за да се потврдат резултатите од истражувањето објавени во списанието Nature Astronomy.

Научниците се исклучително заинтересирани за откривање на потеклото на водата на Месечината, бидејќи таа би можела да фрли ново светло на нејзината историја, но и да отвори нови можности за создавање на постојани човечки населби.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Утринава започна есента

– Генерално, ова откритие и моите претходни откритија за половите на Месечината покажуваат дека Мајката Земја е силно поврзана со нејзината Месечина, заклучува Ли.

Loading...