Седум вируси кои се посмртоносни од корона: Еден од нив би можел да ја покоси целата планета

Сподели со своите пријатели

Иако за него најмногу се зборува во последниве неколку дена и постои опасносет дека ќе излезе надвор од контрола или мутира, коронаворусот не е најопасниот вирус кој постои на светот.

Loading...

Овие седум вируси убиле многу повеќе луѓе, а доколку би се појавиле повторно бројката би можела да биде многу поголема.

Во Кина поради Коронавирусот милениците ги фрлаат низ прозорец

Ебола – брзиот убиец за кого нема лек

Доколку некој вирус може да предизвика сеопшта паника тоа е дефинитивно Еболата.

Еболата е во состојба да го преплави имуниот систем во рок од неколку дена и да предизвика повраќање, дијареа, кашлица, осип, деменција, температура и икање, што конечно доведува и до смрт на заболениот.

Марбург вирусот – хеморагична треска

Смртноста од овој вирус варира од 24-88 отсто. Вирусот Марбург предизвикува крварење во гастроинтестиналниот тракт и по кожата, а во повеќето случаи пациентите умираат поради застој на васкуларниор систем. За жал, се уште не постои лек за оваа хемограична треска.

Loading...

Тие се богатат на сметка на заболените од Коронавирусот (ФОТО)

Свински грип H1N1

Станува збор за вирус кој уби околу 284,500 илјади луѓе, а доведе до смр на уште 579 илјади. Вистинска бројка најверојатно е многу поголема.

САРС

Тешкиот акутен респираторен синдром предизвикам од вид на коронавирусот, за само неколку недели се прошири во 37 земји. Во прашање е вирус кој патува преку воздухот, а се шири и преку капка плунка која ја искашлуваме или киваме. Вирусот инфицираше 8.000 луѓе ширум светот од што 800 починале.

Дали лилјаците се опасни за човештвото? Овој цицач е домаќин на коронавирусот и еболата!

Хепатитис

Хепатитисот е предизвикува повеќе од милион смртти во годината, а хепатит Б има најмногу влијание во таа бројка. Вирусот го напаѓа црниот дроб што резултира со рак или цироза. Иако бројот на смртоносни случаи од хепатитис Ц е помал него од хепатитис Б и понатаму убива околу 250.00 луѓе годишно.

Loading...

ХИВ

Околу 40 милиони чуѓе живеат со хирусот ХИВ во светот, а само половина од нив користат соодветна терапија и имаат пристап до неа. Токму поради тоа и понатаму е шокантен бројот на смртни случаи предизвикани од сида, а тоа е близу 2.000.000 луѓе годишно, а во последните 30 години, дури 25 милиони луѓе починале од овој вирус.

Коронавирусот дел од кинескиот хемиски арсенал? Теории на заговор за болеста која шири страв низ светот

Грип

Секоја година однесува повеќе од 500.000 луѓе ширум светот, а најсмртоностна била шпанската треска која убила од 50 до 100 милиони луѓе ширум светот и се нарекува најголем медицински холокауст во историјата.

Иако за него најмногу се зборува во последниве неколку дена и постои опасносет дека ќе излезе надвор од контрола или мутира, коронаворусот не е најопасниот вирус кој постои на светот.

Овие седум вируси убиле многу повеќе луѓе, а доколку би се појавиле повторно бројката би можела да биде многу поголема.

Свински, птичји грип, САРС, МЕРС, антракс, сега и корона: Сите болести доаѓаат од ист крај, случајност?

Loading...

Ебола – брзиот убиец за кого нема лек

Доколку некој вирус може да предизвика сеопшта паника тоа е дефинитивно Еболата.

Еболата е во состојба да го преплави имуниот систем во рок од неколку дена и да предизвика повраќање, дијареа, кашлица, осип, деменција, температура и икање, што конечно доведува и до смрт на заболениот.

Марбург вирусот – хеморагична треска

Смртноста од овој вирус варира од 24-88 отсто. Вирусот Марбург предизвикува крварење во гастроинтестиналниот тракт и по кожата, а во повеќето случаи пациентите умираат поради застој на васкуларниор систем. За жал, се уште не постои лек за оваа хемограична треска.

Свински грип H1N1

Loading...

Станува збор за вирус кој уби околу 284,500 илјади луѓе, а доведе до смр на уште 579 илјади. Вистинска бројка најверојатно е многу поголема.

САРС

Тешкиот акутен респираторен синдром предизвикам од вид на коронавирусот, за само неколку недели се прошири во 37 земји. Во прашање е вирус кој патува преку воздухот, а се шири и преку капка плунка која ја искашлуваме или киваме. Вирусот инфицираше 8.000 луѓе ширум светот од што 800 починале.

Хепатитис

Хепатитисот е предизвикува повеќе од милион смртти во годината, а хепатит Б има најмногу влијание во таа бројка. Вирусот го напаѓа црниот дроб што резултира со рак или цироза. Иако бројот на смртоносни случаи од хепатитис Ц е помал него од хепатитис Б и понатаму убива околу 250.00 луѓе годишно.

Loading...

ХИВ

Околу 40 милиони чуѓе живеат со хирусот ХИВ во светот, а само половина од нив користат соодветна терапија и имаат пристап до неа. Токму поради тоа и понатаму е шокантен бројот на смртни случаи предизвикани од сида, а тоа е близу 2.000.000 луѓе годишно, а во последните 30 години, дури 25 милиони луѓе починале од овој вирус.

Грип

Секоја година однесува повеќе од 500.000 луѓе ширум светот, а најсмртоностна била шпанската треска која убила од 50 до 100 милиони луѓе ширум светот и се нарекува најголем медицински холокауст во историјата.

https://kumanovskimuabeti.mk/koronavirusot-del-od-kineskiot-hemiski-arsenal-teorii-na-zagovor-za-bolesta-koja-shiri-strav-niz-svetot/

Leave a Reply