И астронаутите приготвуваат кафе во вселената (видео)

Сподели со своите пријатели

Астроунату на Европската вселенска агенција „ЕЅА“, Тим Пик на интернет објавил видео кој покажува како членовите на Меѓународната вселенска станица (ISS) приготвуваат кафе и ако го пијат во состојба на нулта гравитација.

Многумина мислат дека на софистицинарниот технолошки комплекс како што е Меѓународната вселенска станица се функционира по принцип на автоматизам, вклучувајќи го и приготвување на кафе.

Меѓутоа, видеото на Пик покажува дека и астроунаутите сами мораат да си приготват кафе.

Имено, заштитната амбалажа во која се наоѓа сувата мешавина на кафе, млеко и шеќер, потребно е да се спои на машина која во смесата додава вода. Подготвениот напиток можно е да се пие единствено со помош на специјални прилагодени вселенски цевчиња.

Многумина ќе се сложат дека ова и не е идеален начин за пиење на еден од најпопуларните напитоци во светот.

Тим Пик, 43-годишен инжинер е првиот Британец во вселената уште од 1991 година.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.