Гледањето порно филмови може да стане завиност, велат психолозите

Сподели со своите пријатели

Актерката Џејда Пинкет Смит неодамна откри дека се борела со зависност од порно филмови. Подоцна рекла дека во периодот кога се обидувала да апстинира имала нездрав однос кон порнографијата.

Рекла дека користела порнографија за да ја исполни емоционалната празнина.

Loading...

– Тоа всушност беше како исполнување на празнината, барем мислите дека е, но всушност не е, објаснила таа.

Доказ за полнолетство за пристап до порно сајтови

Порнографијата во ерата на паметните телфони, таблети и лаптопи стана попристапна од било кога. Додека многумина во неа уживаат на здрав начин, за други тоа може да стане нездрава опсесија.

Она што е сигурно е дека порнографијата не е дијагностичко пореметување, барем не се уште.

Долго меѓу психолозите се водела расправа за тоа дали е потребно компулзивната употреба на порнографијата да се стави во зависности.

Што открива за вас омилениот порнографски жанр?

Во најновото издание на Идјагностички и статистички прирачник за ментални пореметувања, овој проблем нема да го најдете. Иако имало некакви расправии за додавање на хиперсексуално пореметување кое би вклучувало компулзивна употреба на порнографија, на крајот предлогот бил одбиен поради недостаток на научни истражувања.

Неои експерти велат дека компулзивната употреба на порнографијата би можела да биде манифестација на CSBD, пореметување окарактеризирано со образец на несупешно контролирање на интензивни, повторувачки сексуални импулси или нагони кои резултираат со повотрување на сексуалното однесување.

Loading...

Како порнографијата влијае на вашиот сексуален живот?

– Голем број поединци минуваат премногу време гледајќи порнографија. Иако тоа само по себе не претставува пореметување на сексуалното здравје, ако лицето и натаму гледа порно филмови, а тоа штети на емоциите или секојдневието и кога сака, а не може да ја промени таа навика, тоа всушност изгледа како психичко порметување во иста мера во која и зависноста од коцкање, рекол психологот Рори Рајд.

Мала студија на Унвиерзитетот Кембриџ од 2014 година открила дека лицата со компулзивно сексуално однесување и гледање порнографија ја активираат мозочната активност исто како и кај зависник од дрога.

Факти за женската порно индустрија кои не сте ги знаеле

Меѓутоа, иако воие наоди се интересни, ниету едно истражување нема докази дека поединци се зависни од порнографија, што не значи дека луѓето не се борат со ваква зависност.

Иако принудната употреба на порнографијата можеби не е дијагностифицирана како зависност кон стандардите на DSM, нема сомнежи дека з анекои тоа е реален проблем со потенцијално сериозни и негативни последици.

Која е идеалната големина за порно актерките? (видео)

– Кога луѓето користат порнографија на штета на своит елични односи, имаат ризик од отказ и тоа до таа мерка негативно да влијае на нив да не можат да се впуштат во сексуални односи со партнери или порнографијата ја гледаат како начин за решавање на проблемите како што е осаменоста, тоа се првите знаци на зависноста, рекол Рајд.

За среќа, за оваа зависност постои можност за лекување. Психологот Крис Кингман објаснува дека постојат различн пристапи во лекувањето на оваа зависност, како што се индивидуална терапија, терапија во парови, групна терапија и програми за болничко лекување или рехабилитација.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *