Фајон: За Црна Гора постои сериозна опасност од прекин на пристапните преговори

Сподели со своите пријатели

Министерката за надворешни работи на Словенија, Тања Фајон, денеска во Брисел изјави дека за Црна Гора постои сериозна опасност од прекин на пристапните преговори, што никој во Европската унија не го посакува.

Loading...

Ова го изјави Фајон пред новинарите во пресрет на денешната седница на Советот за надворешни работи во Брисел, каде на министрите на ЕУ ќе им го претстави извештајот за Црна Гора.

„Чекаме да видиме дали Црна Гора ќе успее да ги назначи исчезнатите судии, Уставниот суд не е функционален, доколку не успее до почетокот на февруари, постои голема опасност Црна Гора сериозно да скршне од својот европски пат, што ние предупредувајте поради длабоката политичка криза“, рече Фајон.

Според неа, тешко е да се замислат фер и соодветни претседателски и парламентарни избори без Уставниот суд и затоа овој обид е клучен за напредокот на Црна Гора.

„Постои сериозна опасност да ги запреме пристапните преговори, кои никој во ЕУ не ги сака. Затоа ЕУ и помага на Црна Гора да ги преземе тие чекори. Не сакам да зборувам за тоа во моментов, бидејќи чекаме да завршат постапките за сослушување на кандидатите за судии на Уставниот суд, сега не зборуваме за тоа сценарио, бидејќи се очекува Црна Гора да направи чекор поради тоа што претседателските избори се најавени за март“, рече Фајон, а пренесе Радиотелевизија на Црна Гора.

Министерката за надворешни работи на Словенија, Тања Фајон, денеска се сретна и со специјалниот претставник на ЕУ за дијалог меѓу Косово и Србија, Мирослав Лајчак.

По тој повод Фајон и Лајчак разменија мислења за состојбите на Западен Балкан, особено по неодамнешната посета на Фајон на Босна и Херцеговина, Црна Гора и Косово.