Епл мора да плати казна од половина милијарда долари за забавување на Ајфон

Сподели со своите пријатели

Apple ќе им плати на секој од тужителите, кои се приклучија на колективната тужба во 2020 година, околу 65 долари.

Loading...

Тужбата беше поднесена откако Apple призна дека успорил некои модели на iPhone во 2017 година.

Подобни модели опфатени со оваа тужба вклучуваат iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus и SE со iOS 10.2.1 или понова верзија пред 21 декември 2017 година и iPhone 7 и 7 Plus со iOS 11.2 или понова верзија пред тој датум.

Според спогодбата, на повеќе од три милиони тужители им биле доделени вкупно меѓу 310 и 500 милиони долари, но колку точно ќе им биде исплатено на клиентите не е сосема јасно, а пресметано излегува дека тие ќе добијат по 65 долари.

Сепак, пари ќе добијат само некои сопственици на овие модели на iPhone бидејќи рокот за учество во тужбата беше 6 октомври 2020 година.

Во 2018 година, Apple беше обвинет за намерно забавување на перформансите на овие модели на iPhone, откако корисниците почнаа да се жалат на неочекувано исклучување на уредите помеѓу 2015 и 2016 година.

Исклучувањата ќе се случат спонтано, дури и ако телефоните имаат повеќе од 30 проценти траење на батеријата, што е резултат на разликата помеѓу хардверот и сè поголемите барања за постојано ажурирање на iOS, оперативниот систем за iPhone.

Apple ги призна овие поплаки и објави софтверско ажурирање за да го реши проблемот со исклучувањето на уредот.

Loading...

Сепак, оваа брзање само ги намали перформансите на iPhone за да се обиде да „спречи неочекувано исклучување на уредот“ во ладни услови, кога батеријата е мртва или стара.

Откако во 2017 година призна дека намерно забавил некои постари модели на iPhone за да спречи други проблеми со исклучувањето, Apple се најде пред тужба, пишува ZDnet.