Драматичен пораст на антисемитизмот во Германија

Сподели со своите пријатели

Од терористичкиот напад на Хамас во Израел на 7 октомври 2023 година, Евреите во Германија се позагрозени од кога било.

Loading...

Многумина внимаваат јавно да не го откријат својот еврејски идентитет, за да не бидат изложени на напади, пишува ДВ.

„Од 7 октомври повеќе не се претставуваме ниту откриваме дека сме Евреи“, вели Ариел Елберт од здружението Кешет Дојчланд.

„Ги криеме нашите симболи и внимаваме кога влегуваме во јавен простор. Во ова здружение се организирани квир-евреи, кои бараат дијалог со граѓанското општество.

„Ги криеме нашите симболи“

Работеше неколку години, но од нападот на исламистичкиот Хамас во Израел, не остана многу од него.

„Поединци со кои работевме сега изразуваат антисемитски и запаливи ставови и пораки“.

Елберт ги опишува последиците за членовите на здружението од значително зголемената омраза кон Евреите.

Полициската заштита е минималното ниво на безбедност за да може воопшто да се влезе во некоја област. Настаните се откажани или воопшто не се планирани.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Совет на Европа: Украинците се третирани подобро од другите воени бегалци

Ариел Елберт е Еврејка, која зборува од перспектива на засегнатите и со својот пример го комплетира „Граѓанскиот извештај за антисемитизмот“, кој беше претставен во Берлин.

Феликс Клајн секојдневно се занимава со оваа тема.

Неговата официјална титула е: федерален владин комесар за животот на Евреите во Германија и борбата против антисемитизмот. Тој вели:

„За да се одземе плодната почва за антисемитизмот, мнозинството од нас мора јасно и гласно да се спротивставиме на омразата кон Евреите“.

Антисемитските напади поттикнати од омраза се удвоија

Ариел Клајн наведува бројки кои го илустрираат степенот на антисемитизмот.

Тие доаѓаат од актуелниот извештај на Федералната канцеларија за борба против криминалот (БКА) за политички мотивираниот криминал.

Во категоријата злосторства од омраза во 2023 година се евидентирани околу 17.000 кривични дела. Од нив, над 5.100 биле мотивирани од антисемитизам, што е речиси двојно повеќе во споредба со претходната година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во Келн е деактивирана бомба од 5 тони од Втората светска војна

Комесарот за антисемитизам ги става овие бројки пропорционално на уделот на Евреите во однос на вкупниот број на жители во Германија, кој изнесува 84 милиони.

Loading...

Околу 30 отсто од криминалните злосторства од омраза се извршени од „незначително малата еврејска заедница, која сочинува само 0,25 отсто од вкупното население“.

Успешна обработка

Ариел Клајн е задоволна од реакцијата на државата на растечкиот антисемитизам во Германија.

Прогонството на кривични дела е успешно со меѓународна споредба.

„Кој ги поттикнува Евреите на демонстрации или скандира антисемитски слогани „Од река до море“, мора да се соочи со полициски мерки или кривично гонење“.

Слоганот „Од реката до морето, Палестина ќе биде слободна“ често се слуша на антиизраелските демонстрации и е дел од репертоарот на пропалестинските групи.

Ова се однесува на областа помеѓу реката Јордан и Средоземното Море. Ова ги вклучува, покрај териториите на Израел, Западниот Брег и Појасот Газа.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Хезболах: Ќе го нападнеме Кипар ако избие војна меѓу Израел и Либан

Во Германија слоганот беше забранет по нападот на Хамас врз Израел.

Застапување одлучна акција

Одлучна акција е поддржана и од Тахера Амер од одборот на директори на Фондацијата Амадеу Антонио, која се бори против антисемитизмот, расизмот и десничарскиот екстремизам.

Loading...

„Оној што ги банализира и велича злосторствата на Хамас од 7 октомври – обезглавувања, силувања, киднапирања – исто така ги велича и ги велича злоделата на исламистичките терористи“, вели Тахера Амер. Тој додава дека постојаното нагласување на ова е многу важно.

Тахера Амер очекува појасни знаци на поддршка од граѓанското општество. „Ги повикувам сите демократски актери во Германија доследно да го нарекуваат антисемитизмот со неговото вистинско име и да покажат солидарност со погодените!

И тој заклучува: „Фактот што Евреите го кријат својот идентитет од страв за својата безбедност треба да ги алармира сите“.