Зошто жените подобро го поднесуваат алкохолот од мажите? (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Мажите кои со години редовно пијат се одвикнуваат потешко од овој порок за разлика од жените, покажало истражувањето спроведено од Универзитетот Источна Финска.

Loading...

 

 

Клучот е во тоашто машкиот и женскиот мозок работат поинаку и што алкохолот поинаку делува на мажите и жените.

На мажите им е потешо да престанат да пијат за разлика од понежниот пол. Кај мажите поактивна е зоната од мозокот која ја регулира потребата за алкохол и ним им е потешко да престанат.

Кај жените е забележилно пониско нивото на активност на тој дел од мозокот, па им е полесно одвикнувањето.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој од овие мажи ви е најпривлечен? Психолошки тест кој ќе ви открие огромна тајна! (ВИДЕО)

За време на повеќемесечно конзумирање алкохол, фукнцијата на мозокот кај мажите повеќе се менува, поради што ним им е потешко да се излечат од алкохолизам.

Loading...

Токму резултатите од оваа истражување на дејствувањето на делот од мозокот кој ја регулира потребата од алкохол укажува на фактот дека жените подобро може да го поднесат алкохолот за разлика од посилниот пол.