Зошто сепак не би требало да пиеме ракија пред оброк?

Сподели со своите пријатели

Пиењето чашка или две ракија пред јадење е обичај дома или во ресторан, но оваа навика наводно не го поттикнува апетитот и не го подобрува вкусот на храната, како што тврдат многумина.

Loading...

Пијалакот пред оброк може да помогне во варењето, но само ако го изберете вистинскиот. И тоа не е ракија.

Ракијата може само да го расипе оброкот, исто како и варењето, со шокирање на желудникот.

Меѓутоа, ако испиете горчлив пијалак во мали голтки, нема да ги затворите рецепторите за вкус, туку да ги подготвите, освен тоа ќе ги стимулирате желудечните сокови и ќе го олесните варењето на храната, пишува Punkufer.hr.

Пијалаци и бонтон

Затоа, наместо лути „кратки“ пијалаци, според бонтон на трпезата, можете да пиете билни, горчливи пијалаци кои имаат малку алкохол во себе.

Не избирајте ништо слатко во чашата бидејќи може да добиете киселина, па ваквите пијалаци зачувајте ги за крајот на оброкот, односно десерт.

Според легендата, ритуалното пиење на горчливи пијалаци пред оброците за да се стимулира варењето датира од античка Грција, кога таткото на медицината, Хипократ, препорачал ритуално пиење горчливо вино со вкус пред оброците.

Историјата бележи таква култура во други древни цивилизации кои користеле горчливи, лесни алкохолни пијалаци за истата цел: од Асирците до Египќаните и Татарите.

Loading...

Аперитивот станал популарен дури на крајот на 18 век, особено во Италија.

Пијалаците како што се вермут, мартини и кампари со текот на времето станувале сè попопуларни, а набрзо се родиле и популарните шприц, негрони и белини.

Што е дигестив?

Дигестивите се пијат на крајот од оброкот за да се стимулира циркулацијата и да се подобри варењето.

И додека Французите ќе препорачаат коњак, добра ракија или Chartreuse (картуски хербален ликер), Италијанците претпочитаат ракија од грозје, горчливо амаро, Fernet-Branco (горчлив ликер кој содржи повеќе од 40 билки и зачини, како што се ароматична смола, камилица, кардамон, алое, шафран, кантарион и други).

На крајот од оброкот, Германците наздравуваат со ликери како Краутерликор и Андерберг, додека збогатените вина доминираат во Шпанија и Португалија.

Кој пијалак и да го одберете, бидете нежни со вашето здравје.