Зошто на децата не треба да им пружите се што ќе посакаат?

Сподели со своите пријатели

Убаво е чувството да го израдувате детето со подарок или да му купите нешто што сте го немале вие како дете. Сепак, премногу скапите роденденскии забави и патувања, паметни телефони и гаџети и непотребни играчки, додека делуваат како одлична идеја на површината, всушност можат да предизвикаат контра-ефект.

Loading...

Давањето на детето толку многу материјални работи, привилегии и избори често крие недостаток на љубов и посветеност, а кај некои семејства занемарување, што носи со себе трајни последици…

Добро е децата да делат иста соба

Форми на угодување

Важно е да се напомене дека задоволувањето на желбата на секое дете не само што вклучува купување на сè што тој/таа сака, туку и давање премногу слобода и премалку дисциплина.

Истражувачите кои се занимаваат со овој модерен феномен идентификуваа 3 различни форми:

1. Премногу давање

Не е важно дали станува збор за играчки, тренинзи и курсеви или паметни телефони – претерувањето не е добро за децата. Треба да им остане простор да учат со тоа што ќе пронајдат занимливост кога им е здодевно.

Loading...

Најтешките прашања кои децата можат да ви ги постават, а на кои немате одговор

2. Презаштитнички став

Родителите кои сакаат да направат сè наместо своите деца, им ја ускратуваат можноста да научат како сами да направат нешто.

Ова вклучува пишување домашни задачи, како и потребата на родителите премногу да го штитат детето од негативните емоции што се неопходни за здрав развој на детето.

Image by Pexels from Pixabay

3. Недостаток на дисциплина

Секогаш се обидуваме да ја истакнеме важноста за поставување граници за иднината на детето, бидејќи целта е еден ден да стане одговорно возрасно лице.

Loading...

Токсичниот брак за децата е поболен од разводот

Задачата на родителите е да го научат детето да ги извршува задачите соодветно на возраста и да не клекнува во моментите на гневот што се својствени за децата, пренесува ЦДМ.

Зошто родителите премногу им угодуваат на своите деца?

Една од најчестите причини за ваквото однесување е чувството на вина. Родителите кои работат доцна и не ги гледаат своите деца, не сакаат да го расипат расположението на детето со тоа што ќе му дозволат само да ги изврши задачите, а кога ќе се разведат, ситуацијата е уште покомплицирана.

Пофалбите од наставниците подобро влијаат на децата од казните

Тогаш таткото или мајката што повремено го гледаат детето сакаат да надоместат со набавка на пропуштен подарок.

Се разбира, многу родители прават сé што можат да ги направат своите деца среќни затоа што сакаат да бидат среќни, и тие се покоруваат и не можат да кажат не.

Во некои семејства, станува збор за недостаток на информации во врска со бесот на децата или пркосно однесување. Таквите родители одат на линија на помалку отпор и не сакаат да постават здрави граници на долг рок.

Loading...

7 работи кои децата ги наследуваат од татковците

На крајот, понекогаш родителот само сака да го заштити детето од проблематичните ситуации што ги доживеало, или да им го приушти она што тој го немал во детството. Затоа, понекогаш тој оди во другата крајност, па ако неговите родители биле строги, тој ќе биде премногу попустлив.

Image by Olya Adamovich from Pixabay

Зошто угодување не е здраво за децата?

Детето треба да научи важна лекција, а тоа е дека може да расте без најновиот телефон или патики, затоа што постои разлика помеѓу желвите и потребите.

Loading...

Ако купите сè што детето бара, тие ќе почнат да веруваат дека без некои работи не можат. Потоа, задоволувајќи ја секоја желба, детето може да научи дека среќата е во материјални вредности и дека тие носат поубав живот.

Мажите или децата? Кој им создава поголем стрес на жените?

Неопходно е да му се објасните на детето дека тој или таа не се поистоветува со работите што ги има, затоа што на нив ќе започне да гледа како статусен симбол. Премногу играчки, гардероба и уреди носат занемарување кога пристигнуваат нови залихи, а вредноста на поединечна ставка е привремено изгубена.

Ова исто така подразбира недостаток на одговорност за она што го поседува детето. Кога станува збор за отсуство на дисциплина, детето во домот мисли дека правилата за него не важат и дека тоа е над другите затоа што е посебно.

Децата кои пораснале во опишаната шема прераснуваат во незадоволни возрасни, склони кон прејадување и прекумерно купување. Обично треба да одат кај терапевт, каде истакнуваат дека се несреќни и не се во состојба да се справат со реалноста.

Loading...

ПОРАЗИТЕЛНО: Децата наскоро нема да знаат да гледаат на часовник со стрелки

Како да престанете со угодувањето?

Се надеваме дека не спаѓате во оваа група на родители, сепак, ако се идентификувате во претходните редови, можеби нема да биде предоцна да направите пресврт во вашето однесување.

Се разбира, на почетокот ќе наидете на отпор и вашето дете ќе стори сé за да ви одмогне. Сепак, со примена на авторитарниот модел на образование дискутиран погоре, ќе можете да вметнете во вашето дете вредности и вештини за кои еден ден ќе бидете благодарни.


Loading...

Leave a Reply