Зошто инфлуенсерите имаат толкаво влијание?

Сподели со своите пријатели

Дали би купиле пар обувки затоа што некој на Инстаграм рекол дека се одлични или би избрале нов телефон врз основа на препораки од познат јутјубер? Ако одговорите се потврдни, тоа е доказ за ефикасноста на маркетингот на инфлуенсерите.

Loading...

Инфлуенсерите – ѕвезди на социјалните мрежи со многу следбеници се наоѓаат во центарот на интересирањата од најмалку две причини.

Инфлуенсери се разболеа по капење во тиркизното езеро (ФОТО+ВИДЕО)

Првата причина е што Надлежноста за конкуренција на пазарот во Велика Британија објави дека шеснаесет инфлуенсери мора да бидат потранспарентни по прашањето на рекламирањето на проиизводи за пари, а слична е состојбата и во некои други земји.

Регулаторите сфатиле дека познатите поставуваат свои фотграфии со производите, без именување на познатата компанија која стои зад сето тоа, а која ги плаќа да бидат толку ентузијастични.

Сега ќе можат да користат хештагови кои укажуваат на спонзорство, за да своите фанови поблизу ги запознаат со она што се случува. Во спротивно ќе завршат на суд.

Само 4 отсто од луѓето им веруваат на инфлуенсерите

Оваа недела објавени се и два документарни филмови за катастрофалниот „Фајр фестивал“, кој би требало да биде величење на инфлуенсерскиот маркетинг. Тие ја прикажуваат нивната моќ. Кендал Џенет наводно била платена 220.815 евра за една објава на Инстаграм, по која билетите биле распродадени.

Loading...

Тоа го наметнува прашањето за етиката на оваа форма на мерктинг. Супер моделите и други славни личности веќе доволно се среќни што добиваат пари од организаторите на фестивалот. Но, кога целиот настан ќе се претвори во фијаско, тие не се соочуваат со последиците за учеството во нефер маркетинг кампања.

– Можеме да се увериме колку се недоверливи термините на легитимноста на ваквите кампањи, вели др. Марјан Харди, професор по маркетинг на Универзитетот во Дурхам.

За Facebook, Instagram е „фабрика за пари“

Таа е скептична по прашање на инлфуенсерскиот маркетинг и истакнува дека тоа е само поинаква форма на прастара рекламна техника при обожавање на познатите личности.

– Инфлуенсерите само користат традиционални маркетинг методи и стратегии, наведува таа.

Но, Варнер Гејзер, основач на „Инфлуенсер маркетинг хаб“, кој им помага на инфлуенсерите да се поврзат со брендовите, не се сложува со изреченото.

– Неодамна направивме преглед и анализиравме 2.000 кампањи на инфлуенсери. Истражувањето покажа дека просечната вредност на заработката по медиум била пет евра, наведува тој.

Езеро во кое „паметните“ од Инстаграм се фотографираат бидјеќи е токсично (ФОТО)

Loading...

Се предвидува дека ваквата заработена вредност на медиумот вклучува нешто така небулозно како што е „зголемување на свеста за брендот“, но Гејзер инсистира компаниите да ги видат реалните приноси во вид на екстра продажба.

– Публиката ги прати со причина. Тие споделуваат заеднички интерес, затоа се однесуваат самите како вид на медиум. Тие имаат далекусежна распространетост, вели тој.

Тајните кои блогерките никогаш не би ги откриле

Прашањето е како го користите тоа влијание. Пропаста на настаните или брендот ги прави помалку атрактивни. Сепак, тие се еден вид брендови со помлада публика, која обично живее на Јутјуб и Инстаграм.


Leave a Reply