Зошто древните Египќани им се восхитувале на мачките?

Сподели со своите пријатели

Домашите мачки можат да бидат слатки, разгирани и интелигентни придружници, па затоа не изненадува што многумина ги обожаваат. Но, се разбира, не како античките Египќани, кои им се восхитувале како да се богови.

Се верува дека мачките први биле припитомени во Египет, пред околу 5.000 години. Тие биле толку почитувани што оној што че убиеул мачката, дури и случајно, бил осудуван на смртна казна, пишува National Geographic.

Loading...

Можат ли мачките да бидат вегетаријанци?

Во времето одамна пред научно заснованите земјоделски техники, било многу важно да се зачува снабдувањето со храна. Мачките се, секако, природни ловци кои би го заштитиле снабдувањето со жито со отстранување на глодари.

Египќаните ги препознале и како заштитници на домаќинствата затоа што биле ефикасни во борбата против глодарите, но и против отровните змии. Постојат докази за гробишта на мачки кои датираат од 1000 година п.н.е.

Според египетската митологија, боговите и божиците имале моќ да се претворат во животни.

НАУЧНИЦИТЕ ОБЈАСНУВААТ: Зошто мачките се истегнуваат?

Божицата Баст (понекогаш се нарекува Бастет или Басту) е прикажана како мачка, но Антонита Катанзарити, кустос на галеријата Артур Сакер, вели дека не е точно ако се каже дека Египќаните ги обожавале мачките.

„Она што тие всушност го правеке било да се поврзат мачките со одредени божества заради нивниот став и начинот на кој тие се однесуваа во природниот свет“, изјави таа за списанието Смитсонијан.

Loading...

Египтологот Мелинда Хартвиг, кустос на античката египетска, нубинска и средноисточна уметност во музејот Мајкл Ц. Карлос од универзитетот Емори, се согласува.

Факти за мачките кои не сте ги знаеле, а научно се потврдени

„Мачките не биле обожувани, но за нив се верувало дека носат божествена суштина“, изјави таа за Stuff Works.

Постојат неколку интересни приказни.

Египетските семејства, наводно, би ги избричиле веѓите кога нивната мачка ќе починела од природна смрт, а во случај да починело кучето, тие ги отстранувале сите влакна од телото.

Половина од денот го минуваат во сон. Зошто мачките толку спијат?

Во случај на пожар во куќа, целта на мажите не била да се борат против пожарот, туку да ја спасат мачката.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *