Еден од најмоќните и најсилните чаеви на народната медицина е чајот од босилок.
Ова растение не е само лековито, туку и многу силно средство за заштита, штити од комарци, ги одбива инсектите, но помага и во лекувањето од каснувањата од истите.
Според билкарот Момчило Антонијевиќ, босилокот е многу корисно растение и секој треба да го има во домаќинството, особено затоа што е лесен за одгледување, можете да го посеете во тенџере и да го чувате на тераса или во кујна преку целата година.
Наречен „растение на аристократијата“, помага при хроничен синузитис, а во комбинација со маточина, тој е многу моќен при стомачни проблеми, проблеми со нервен стомак, главоболки и мачнини.
Она што е многу важно при подготовка на чај од босилек е дека растението не се вари во вода, туку дека се истура врз него зовриена вода, за да не се изгубат неговите скапоцени, лековити својства.
Семето на босилок е исто толку здраво како и чиа семето, кога се готви добива подеднакво структура слична на гел, така што може да се користи во подготовка на смути и здрави протеински пијалоци за конзистентност.
Покрај сето погоре, тој е одличен зачин и одлично оди со тестенини, месо, јадења од домати, па затоа е пожелно да се користи како зачин.
Во последно време, виолетовиот босилок стана популарен и е многу декоративен, и ако го одгледувате, не ставајте го покрај зелениот, бидејќи многу брзо ќе ја изгуби својата боја, а исто така ќе стане и зелен.