Традиција која убива: Осумгодишно девојче починало на својата прва брачна ноќ

Сподели со своите пријатели

Венчавката би требало да биде едно од најубавите моменти во животот, но што се случува кога истото се претвори во ноќна мора, наместо во сон.

Што се случува кога не сте ниту доволно возрасни за да славите венчавка затоа што сте натерани да се мажите? За оваа осумгодишна девојка од Јемен ноќната мора се претворила во реалност кога нејзините родители ја омажиле за човек пет пати постар од неа.

Во ноќта на венчавката таа починала од внатрешно крварење кога нејзиниот сопруг ја силувал, а имала само осум години.

 

Loading...

vencanje-devojcica-jemen-foto-damn-1457376478-858961

 

Оваа пракса е нормална појава во Јемен, каде повеќе од четвртина од женската популација во 2012-та година се мажат пред да наполнат 15 години.

 

vencanje-devojcica-jemen-foto-damn-1457376555-858963

 

Поради случувањата како што е ова многу групи ширум светот бараат забрана за овој вид на традиција, со аргумент кој наведува дека одамна го надминало нивото на варваризам и дека така треба и да се продолжи, но наишле на голем отвор од моменталното население на Јемен.

Ова навистина не е нешто што сакаме да се случува во 2016-та година. Иако традицијата е нешто што треба да се негува и чува, сепак постојат некои работи кои на прво место не би требало ниту да се замислат.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.