вулкани

Сподели со своите пријатели

Подводниот вулкан Ист Епи, кај островот Вануату во Пацификот, еруптираше исфрлајќи пепел во височина до 100 метри. Loading… Воспоставен е безбедносен периметар од 10 километри околу подводниот вулкан, кој се наоѓа на околу 68 километри северно од Порт-Вил, главниот град на оваа пацифичка нација. Над локацијата најпрво беше забележана пареа,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Научниците веруваат дека постои можност за голема вулканска ерупција овој век што може драматично да ја промени климата во светот и да загрози милиони животи. Loading… Кога вулканот Хунга Тонга–Хунга Хаапаи еруптираше во Тихиот Океан во јануари, експлозијата беше толку голема што цунами ги погоди бреговите на Јапонија, Северна иПрочитај повеќе