Винфрид Кречман

Винфрид Кречман е германски политичар кој ја извршува функцијата министер-претседател на Баден-Виртемберг од 2011 година.

Кречман е еоден на 17 мај 1948 година.

Член на Алијансата ’90/Зелени. Кречман беше претседател на Бундесратот и по службена должност заменик на претседателот на Германија од 2012 до 2013.

Кречман е првиот член на Зелените кој служи во овие канцеларии.

Идентификувајќи се себеси како зелен конзервативец, тој е поврзан и со културно и со економски либерални политики.

Кречман е член на покраинскиот парламент, Ландтаг на Баден-Виртемберг, од 1980 година, во изборната единица Ниртинген.

Во 2006 година тој беше фаворит на покраинските избори во Баден-Виртемберг за неговата партија, како што беше и на државните избори на 27 март 2011 година.

Тој исто така беше претседател на парламентарната група на неговата партија.

Во продолжение сите вести поврзани со Винфрид Кречман.

Сподели со своите пријатели

Премиерот на германската покраина Баден-Виртемберг, Винфрид Кречман, за да заштеди енергија, им препорачува на граѓаните да не се тушираат секој ден, туку да користат влажни пешкири. Loading… Во интервју за дневниот весник „Зидвест Пресе“, Кречман, кој во последните недели често апелираше до граѓаните да се воздржат од туширање и капење,Прочитај повеќе