Ураниум

nuclear, hazardous, hazard

Сподели со своите пријатели

Во ноември минатата година, за прв пат од мај, Русија стана главен извозник на ураниум во Соединетите Американски Држави, пресмета Спутник врз основа на податоци од отворени извори. Loading… Врз основа на податоците на американската статистичка служба, во ноември САД купиле ураниум од вкупно четири земји: Русија, Велика Британија, ЈапонијаПрочитај повеќе

nuclear waste, radioactive waste, repository

Сподели со своите пријатели

Инспекторите на Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ), надзорното тело на ОН, открија дека околу 2,5 тони природен ураниум исчезнале од либиското наоѓалиште кое не е под контрола на привремената влада. Loading… Инспекторите на МААЕ „откриле дека 10 буриња со приближно 2,5 тони природен ураниум во форма на концентрати наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Полицијата отвори истрага откако на аеродромот Хитроу во Лондон беше пронајден метал контаминиран со ураниум, објави денеска Би-би-си. Loading… Службениците на Контратерористичката команда одговорија на безбедносното предупредување во Хитроу, кое беше активирано на 29 декември. Весникот „Сан“, кој прв ја објави веста, објави дека ураниумот дошол од Пакистан во праткаПрочитај повеќе