пушење

Сподели со своите пријатели

Пушењето е навика која создава зависност, што значи дека кога пушачот се обидува да се откаже, тој доживува симптоми на повлекување предизвикани од падот на нивото на никотин што ја стимулира функцијата на мозокот. Loading… Повлекувањето на никотин предизвикува чувство на раздразливост, немир, вознемиреност и глад. Работите како никотински фластери,Прочитај повеќе

person holding brown and white food

Сподели со своите пријатели

Падот на бројот на испушени цигари во Велика Британија е стабилизиран, според новите анализи, при што пушачите повеќе избираат поевтин рачен тутун од порано. Loading… Во последните години нема „речиси никаква промена“ во потрошувачката на цигари, велат истражувачите. Експертите повикаа на легислатива насочена кон создавање „генерација без чад“ што требаПрочитај повеќе

white and red plastic pack

Сподели со своите пријатели

Градот Бруклин во Масачусетс ја забрани продажбата на цигари, тутун и тутунски производи на сите луѓе родени во 21 век, пишува ABC. Loading… Тоа е локална регулатива која може да послужи како модел за другите градови кои сакаат нивните жители помалку да пушат цигари. Бруклин е првиот град во САДПрочитај повеќе

No Smoking sign

Сподели со своите пријатели

Нов Зеланд денеска ќе го повлече законот со кој за првпат во светот се забранува продажба на тутун за идните генерации, објави владата на земјата. Loading… Законот требаше да стапи на сила во јули, а тој вклучуваше забрана за продажба на тутун за оние родени по 1 јануари 2009 година,Прочитај повеќе

white cigarette stick on white wall

Сподели со своите пријатели

Франција ќе го забрани пушењето на плажите и на други јавни места, како што се парковите и шумите, како дел од националниот план против чад од тутун претставен од Министерството за здравство, пренесува АП. Loading… „Плажи, паркови, училишта – на голем број места започна експеримент од сличен тип и сегаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Кашлањето, оштетени бели дробови и срцев мускул, непријатен здив и жолти заби и прсти, зголеме ризик од малигни заболувања и кардиоваскуларни болести – се само некои од последиците на пушењето. Loading… Овој порок е еден од најчестите во светот, а во ноември, инаку месецот посветен против борбата од болести наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Светската здравствена организација (СЗО) во својот нов извештај за последиците од пушењето предупредува дека тоа не само што претставува огромна штета за здравјето на поединците, туку е и еден од најголемите светски загадувачи, поради планините од отпад и влијанието врз глобалното затоплување. Loading… Секоја година, производството и потрошувачката на тутунПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Страствените пушачи кога ќе се одлучат да ги фрлат цигарите имаат голем проблем со одвикнувањето. Прибегнуваат кон различни методи, слушаат совети од околината, користат разни апчиња, ханзапласти, но кога ништо не помага, тука се радикалните методи. Еден Турчин исто така прибегнал кон една радикална метода за одвикнување од пушење иПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Ако сте долгогодишен пушач најверојатно страдате од онаа непријатна и постојана кашлица, карактеристична за пушачите. Знаете дека за да ја подобрите здравствената состојба е добро да се откажете од штетната навика. Но, ако тоа е премногу тешко за вас, споделуваме еден еликсир за прочистување на белите дробови, кој содржи целосноПрочитај повеќе